Botanikus Kert

Változatos programokkal és interaktív állandó kiállításokkal vár a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert!

A Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton 27 hektáron terül el, a 180 éves gyűjtemény Magyarország leggazdagabb növény-gyűjteménye, így változatos és pompás látványban lehet részünk, bármelyik évszakban is keressük fel. Az állandó kiállítások – melyek a Berkenye-házban és a Karbon-házban tekinthetők meg – mellett, egész évben változatos programokat is szerveznek, így ha ezekben az időpontokban keressük fel a Kertet, duplán jól járunk.

Ízelítő a programokból:

Augusztus 20. és 23. között, a hosszú hétvégén Kerttörténeti tansétára és Hónap érdekességei tansétára várják a növények szerelmeseit, hosszabb nyitva tartással.

A kulturális örökség napjai keretében szeptember 19-én vehetünk részt a kert történetét bemutató tematikus sétán. A kert 180 éves múltra tekint vissza, így története során sok fontos pillanat és személy érintette a helyet. Építményei romantikus stílusban épültek. Érdekesség, hogy számos filmet is forgattak a vácrátóti Botanikus Kert területén, például a Kárpáthy Zoltán, az Abigél vagy a Pál utcai fiúk egyes részleteit is itt rögzítették.

Ősszel sem maradunk program nélkül, hiszen október 4-én ismét megrendezésre kerül a „Földi javak asztalunkon” elnevezésű őszi családi nap és vásár, ahol kézműves termékeket, kézműves élelmiszereket, növényeket vásárolhatunk meg, emellett gyermekfoglalkozásokkal, kézműves játékokkal is várják a családok kisebb tagjait.

A kert egyébként nem csak növényekben gazdag, a növényes kert vonzza a madarakat is: eddig 62 fajt figyeltek meg, amelyek a kertben raktak fészket. A tavakban is számos halfaj és puhatestű állat él, melyeket meg is figyelhetünk, ha résen vagyunk!

A Berkenyeház interaktív kiállításaival várja a felnőtteket és gyermekeket egyaránt és olyan ismeretekkel is gyarapodhatunk, amelyek kérdésként talán meg sem fogalmazódnának bennünk. Ismertetésre kerül itt a Pannon Magbank, vagy az, hogy hogyan vegyük fel a harcot az özönnövények ellen. Ennek hátterét az adja, hogy a Botanikus Kert a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének a része, így bepillantást nyerhetünk az itt folyó kutatásokba is.

A másik állandó kiállítást a Karbonházban tekinthetjük meg, melynek elnevezése a „Túl nagy lábon élünk” címet viseli. Ez tulajdonképpen egy megújuló energiára épült fűtőmű, melynek segítségével az üvegházakat fűtik télen, és bemutatja az alternatív energiaforrásokat, fűtési lehetőségeket és szemléletformáló kiállításával felhívja a nagyfokú szén-dioxid kibocsátásra a látogatók figyelmét. Mindazon problémákra irányítja rá a figyelmet, amelyek Földünket leginkább veszélyeztetik, így a globális felmelegedés, a biológiai diverzitás nagyfokú csökkenése, és az ezek megoldásaira is nyújt alternatív megoldásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.