A hosszú tél után alig várjuk már, hogy friss zöldségfélékhez juthasson a szervezetünk, kora tavasszal igazi vitaminbombát jelentenek az első saláták: az aprócska madársaláta, a rukola és a kerti zsázsa. Ezek a növények gyorsan növekednek, és termeszthetők balkonládában vagy cserépben is.
Zsázsa
Az Iránból származó saláta- és fűszernövényt egyre jobban kezdik megismerni és megszeretni hazánkban is. Az ókorban a rómaik közvetítésével került Európába, így Magyarországra is. A friss levelek íze csípős, hasonlít a tormáéra, de annál kellemesebb és enyhébb. Mindig frissen szedjük és fogyasszuk, hiszen így megőrzi eredeti csípős ízét. C-vitaminban, B-vitaminban gazdag, de tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot is. Emellett baktériumölő hatása is ismert.
A zsázsa friss hajtásait, először megjelenő 2-3 levélkéjét fogyasszuk, mert e teljesen kifejlett növény levelei élvezhetetlenek. Szendvicsekbe, párolt húsokhoz adhatjuk, keverhetjük salátába is. Díszíthetünk vele vegyestálakat, fűszerezhetjük vele a töltelékeket, hús mellé tálalt mártásokat is ízesíthetünk vele. Ne főzzük, a kész mártásba frissen keverjük bele, apróra vágva. Meg is száríthatjuk, ilyenkor fűszerként is alkalmazható.
A zsázsát már a népi gyógyászatban is használták, vértisztító, gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása miatt. Jó, ha tudjuk azt is, hogy a növénytársításokban is kiválóan alkalmazható köztesnövényként, hiszen jó hatással van a gyümölcsfákra levéltetvek ellen, a káposzta- és a salátafélékre a csigák ellen.
Rukola
Egyre elterjedtebb hazánkban is a mediterrán konyha egyik kedvenc fűszernövénye, a rukola vagy másik nevén borsmustár, ami nem más, mint a pitypang nemesített változata, apró fehér virágokkal. B- és C-vitaminban igen gazdag növény. Friss leveleit salátának, magját fűszerként, az egész növényt pedig gyógynövényként hasznosíthatjuk. A borsos, enyhén csípős ízű zöldséget virágzás előtt kell szedni.
Használhatjuk önmagában salátaalapként, tehetjük pizza tetejére, levesek és tészták ízesítőjeként is kiváló. Készíthetünk belőle rukolás pestót: citrom, olaj, bors és parmezán sajt felhasználásával; remek kiegészítője a halnak, a tésztáknak, de pirítósra kenve és sajtok mellé is. Mivel markáns az íze, ezért csak kis mennyiséget használjunk belőle.
Madársaláta
Mezei vagy galambbegysalátaként is ismert, ez a legfinomabb, legösszetettebb zamatú saláta. Sötétzöld levélrózsáiban lévő illóolajai mogyoróra vagy dióra emlékeztető ízűek. Csupán arasznyi magasra nő, virága halványkék.
Sokoldalú a felhasználása, akár önmagában, akár más salátákkal együtt használjuk fel. Energiatartalma alacsony, vasban, vitaminokban, ásványi sókban gazdag. Ha ledaráljuk és vajhoz keverjük, akkor kenhetjük kenyérre, keverhetjük bébiételhez is, hidegtálra, szendvicsre.