economize water

Takarékoskodjunk a vízzel!

Napjainkban ugyan még kevéssé érzékelhető a fejlett nyugati országokban, ám Földünk egyik legnagyobb problémája az egészséges, tiszta ivóvíz hiánya. Azért, hogy az utánunk jövő nemzedékek számára is legyen elegendő tiszta ivóvíz, már most el kell kezdenünk a vízzel való takarékoskodást, a saját családunkban, a saját otthonunkban.

A klímaváltozás rontja a vízhelyzetet

A globális éghajlatváltozás tényét és következményeit ma már mindenki elismeri, még ha vannak is ellenkező hangok néhol. Egyes helyeken szélsőségesebbé válik az időjárás, míg a Földünk egészét nézve az átlaghőmérséklet emelkedése várható, és valószínűleg egyre kevesebb csapadék hull majd. Részben a klímaváltozás következtében, ám még nagyobb részben az emberi tevékenységek következtében csökken drasztikusan a Földünk édesvízi készlete. A probléma már napjainkban is tapasztalható, ugyan nem Európában, hanem a világ más részein, például Afrikában, Kelet-Ázsiában. Ezeken a területeken már most is gondot okoz a napi vízkészlet beszerzése, és az nem is olyan kifogástalan minőségű, mint nálunk.

Éppen ezért ha most pazarlóan bánunk a vízzel, az hamarabb válik nálunk is, Európában pusztító problémává, ahol a jövő háborúi immáron nem földterületekért vagy a kőolajért fognak folyni, hanem az egészséges, tiszta ivóvízért.

Csak egyéni szinten tehetünk sokat!

Mivel az egész világunk problémáját egyedül nem tudjuk megoldani, ezt csak közösségi országokon átívelő összefogással tehetnénk, ezért csupán egyéni szinten tehetjük hozzá a magunk részét a vízzel való takarékoskodásnak. Minél több ember tesz ugyanígy, ezek az egyéni takarékoskodások összeadódnak, és sokat jelentenek az utánunk jövő generációknak.

És hogy mi mindent tehetünk? Nagyon is sokat! A vízzel való takarékoskodás jelenjen meg életünk minden szintjén! Ne folyassuk feleslegesen a vízcsapokat, a csöpögő, nem jól záródó víztelepeket pedig javíttassuk meg! A vízszerelés nem kerül többe, mintha évekig fizetnénk a feleslegesen elfolyó víz utáni vízdíjszámlát.

A vízfelhasználási szokásokkal foglalkozó felmérések kimutatták, hogy a fejlett országok lakóinak sokkal nagyobb az egy főre eső vízfogyasztása, mint a kevésbé fejlettek lakóinak. Tudatos vízfelhasználással azonban sokat tehetünk a vízfogyasztásunk csökkentéséért!

A szobanövényeink, cserepes növényeink öntözéséhez gyűjtsük össze a tetőről összecsorgó esővizet, és raktározzuk el a szárazabb időkre! Érdekes tény, hogy a világ összes vízfelhasználásának legnagyobb része öntözési célra fordítódik!

A zuhanyzás sokkal víztakarékosabb módja a fürdésnek, de csak akkor, ha nem folyatjuk egész idő alatt a vizet, míg szappanozzuk magunkat, addig zárjuk el a vízcsapot! Fogmosáshoz és borotválkozáshoz használjunk kevés vizet, ne folyassuk egész idő alatt. A WC lehúzásakor ne engedjük le az összes vizet a tartályból, csak amennyi feltétlenül szükséges, éves szinten ennek költsége a pénztárcánkon is meglátszik majd!

Mosásnál csak telitöltve indítsuk el a mosógépet, csakúgy, mint a mosogatógép esetében teli edényekkel! Takarékoskodjunk a mosások számával is, inkább kevesebbszer mossunk hetente!

Ha ezt a néhány egyszerű lépést betartjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mi már sokat tettünk a vízkészleteink megóvásáért, és gyermekeink, unokáink jövőjéért!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.