dugulás megszüntetése házilag

Szüntesse meg házilag a dugulást!

Fürdőszobai vagy konyhai lefolyók dugulásával előbb-utóbb mindannyian találkozunk, ám jó ha tudjuk, nem kell rögtön szakember telefonszámát tárcsázni, ha baj van, az egyszerűbb dugulásokkal saját magunk is „elbánhatunk”. Hogyan? Cikkünkből kiderül!

Megelőzés mindenekelőtt!

Általános igazság, hogy a dugulást megelőzni sokkal könnyebb, mint azután megszüntetni. Éppen ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ne alakuljon ki dugulás a lefolyóknál. A dugulást általában valamilyen idegen test bekerülése okozza, ezért szilárd tárgyakat ne engedjünk a lefolyóba jutni. Így ne kerüljön bele ételmaradék (különösen vigyázzunk a csontokkal, mely keresztbe akadhat a csövekben, vagy a hajlatokban), fülpiszkáló pálcika, vatta, egészségügyi betét, hajszálak, papír zsebkendő darabok, szappan maradékok. Ezek a leggyakoribb okozói a csövekben kialakuló dugulásoknak. A csövekbe, lefolyóba jutásuk megakadályozható szűrők behelyezésével vagy kézzel történő eltávolítással.

A konyhában még ennek ellenére is gyakran kialakulhat dugulás, hiszen a zsíros mosogatólé rátapadhat a csövek falára, és időről-időre beszűkíti azokat, amik aztán nem engedik át a folyadékot. Ennek megakadályozására jól tesszük, ha havonta két liternyi forró vizet öntünk a mosogató lefolyó-nyílásába, ezzel akadályozva meg a túl sok zsírréteg felhalmozódását.

Ha már baj van…

Annak ellenére, hogy körültekintően járunk el, előfordulhat, hogy mégis kialakul a dugulás, így azt meg kell szüntetnünk. Kétféle módon dönthetünk: hívhatunk profi duguláselhárító szakembereket, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban igen sok ezzel foglalkozó szakember nyújtja szolgáltatásait, ám dönthetünk úgy is, hogy mi magunk állunk neki, és szüntetjük meg a dugulást.

Ehhez remek és hatásos házi szerek állnak a rendelkezésünkre, mindegyiket kipróbálhatjuk, nekünk melyik válik be. Az egyik módszer, hogy szódabikarbónát szórunk a lefolyóba, erre pedig egy liternyi forró vizet öntünk. Ezt a keveréket állni hagyjuk, akár egy éjszakán át, és így megszűnik a dugulás. A szódabikarbóna helyett használhatunk sütőport, bóraxot, konyhasót is. Súlyosabb esetekben, komolyabb dugulás esetén a szódabikarbónára öntsünk kb. 2 dl ecetet, és egy kis állás után szintén öntsünk rá forró vizet.

Előfordulhat, hogy a fenti házilag készített keverékek ellenére sem szűnik meg a probléma, ilyenkor érdemes megpróbálkoznunk a lefolyó szétcsavarozásával, és ha a lefolyó alatt alakult ki a dugulás, akkor azt ezzel a módszerrel könnyen eltávolíthatjuk. Gyakori eset, hogy a lefolyóhoz közel, a csövek hajlataiban gyűlnek össze a szennyeződések és ezek miatt alakul ki a dugulás.

A fenti módszerek mindegyikének kipróbálása után, ha még mindig fennáll a probléma, akkor sajnos komolyabb megoldást igénylő elhárítás válik szükségessé. Ilyen lehet például, ha egy fa gyökerei bejutnak a régi (főleg eternit) csövekbe, és ott megvastagodva teljesen elzárják a víz útját. Ilyenkor sajnos bontás szükséges, és előfordulhat, hogy a földben lévő csövek cseréjére is szükség lesz, ehhez azonban a legtöbbször szakember segítsége és szaktudása szükségeltetik!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.