Dél-francia zsalugaterek

Rusztikus zsalugáterek, vidéki hangulatok

Amikor Dél-Franciaországban jártam lenyűgöztek a vidéki házak varázslatosan kék zsalugáterei. Teljesen egyedi színt és hangulatot adtak a vidéknek, és bár a kék szín különböző árnyalataira voltak festve a spaletták, egy különleges pasztelkék árnyalat mégis gyakrabban fordult elő.

Ennek a különleges kék árnyalatnak érdekes története van. A különleges kék színárnyalatot régen egy növényből a woad-ból nyerték, és ezt az ősi színt sikerült később egy brüsszeli vállalkozásnak átmenteni a modern korba, így megmaradt ez az ősi szín a dél-francia vidéken.

Dél-francia zsalugaterek

 

Kék zsalugáterek Dél-Franciaországban

A Camargue vidéken látottak elgondolkodtattak, hogy milyen szerencsés az a táj és vidék, amely évszázadok óta nem látott háborút. Dél-Franciaországot megkímélték a világháborúk és a szomszédkonfliktusok is, a legsúlyosabb összecsapás a francia protestáns-katolikus belháború volt, de annak is már több évszázada. Nem csoda, hogy a római vízvezetékek és épületek ma épp oly természetesek a dél-fancia városokban, mint nálunk a szocialista épülettömbök.
Mi a saját múltunkat 50 évente eltöröljük, de van, ahol 500 évente van csak egy kisebb konfliktus. Vajon milyen lenne a magyar vidék, ha nálunk is adott lett volna az a fajta folytonosság, ami Dél-franciaországban megadatott? Aki járt már az Őrségben az is csak sejtheti a választ…

De vissza a zsalugáterekhez, mert az egész téma a mostani hőség kapcsán jutott eszembe. Hogyan védekeztek régen (és ma a hőség ellen).

A franciák kék zsalugátereiről már esett szó, nézzük meg hát a napfényes Itáliában van e hasonló hagyomány. Nos, a válasz az hogy igen, és ami Franciaországban a kék, az Itáliában a zöld. Toscanában egyenesen rendelet írja elő, hogy a lakosok milyen színű zsalugátert használhatnak, hogy megőrizzék a hagyományos olasz építészet jellegét. A firenzei rendelet szerint a zsalugáterek, csak sötétbarna, fekete, sötét szürke, vagy sötét zöld lehet. Minden más szín, vagy akárcsak világosabb árnyalat szabálysértésnek minősül.

zöld olasz arnyekolo

Magyarországon én nem ismerem, hogy lenne hasonló szigorú hagyomány. Amennyire ismerem idehaza a barna zsalugáterek a hagyományosak, ami például az őrségi házaknál is megfigyelhető.

Sajnos manapság a hagyományos és romantikus zsalugáterek lassan kimennek a divatból idehaza. Egyre népszerűbbek a különböző redőnyök és a reluxa. Persze érhető ezek népszerűsége. Gyakran a olcsóbbak, mint a hagyományos fa zsalugáterek, és a redőnyök szerelése is egyszerűbb, ráadásul a kezelésük is könnyebben a mindennapokban. És valljuk be őszintén egy modern üvegpalotában, vagy egy panelépületen furcsán is mutatnának a zsalugáterek. Így tehát azt gondolom, ezeknek a modern árnyékolóknak is helyük van a nap alatt. Városokban ideális választás.

De mégsem tudom feledni a Camargue-i kék zsalugátereket és a helyi építészet sajátos összhangját a tájjal. Jó lenne, ha a magyar vidéken újra felfedeznénk a hagyományos magyar építészetet. A tradicionális építészet különös bölcsességgel bír, nem túlzás azt mondani évezredek bölcsessége rejlik egy hagyományos házban. Jó lenne ezeket újra használni, újra megérteni, újra alkalmazni. Talán egyszer nekünk is adódik néhány száz év nyugalom itt a Kárpát-medencében, hogy a táj és benne az ember a maga épületeivel ismét harmóniába kerülhessen egymással.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.