Bordó levelű növény

Nyáron is csempészhetünk színeket a kertbe!

A színes kert nem csak az őszi évszak kiváltsága: miért ne pompázhatna kertünk különböző színekben nyáron is? Az egyhangú, zöld lombok közép csempésszünk egy kis változatosságot: ültessünk bordó levelű növényeket!

A bordó levelű növények semmivel sem kényesebbek, mint zöld társaik, gyakorlatilag ugyanolyan gondozást igényelnek. Egy a lényeg: annál bordóbb, élénkebb lesz a levelek színe, minél több napfény éri őket (ugyanezt a jelenséget figyelhetjük meg a lila, bordó levelű szobanövényeknél is: míg télen fakók, fénytelenek a leveleik, nyáron buja, erőteljes színűek). Éppen ezért törekedjünk rá, hogy ne árnyékba ültessük e növényeket, mert ilyenkor akár teljesen vissza is zöldülhetnek!

A kék és a vörös színt a levelekben általában az antociánok okozzák, és ezen vegyületek színe az őket körülvevő közeg kémhatásától függ: savas közeg esetén vörös, lúgos környezet esetén pedig kék színben pompáznak. A bordó, vöröses levelű növények a színüket tehát a levelük bőrszövetében lévővörös antocián és az alatta lévő rétegben elhelyezkedő zöld klorofill kölcsönhatásának köszönheti. Azok a levelek, amelyek antociánt tartalmaznak a fagy ellen is védettebbek és a nap hőjét is jobban képesek hasznosítani.

A mirabolán vagy cseresznyeszilva

A mirabolán a leggyakrabban alkalmazott fa alany, Nyugat-Ázsiából származik, igen edzett, igénytelen fafajta. Mivel az általánosnál nedvesebb és szárazabb helyeket is képes elviselni, ezért terjedhetett el ennyire. Alkalmazkodóképessége miatt nem csak fa, hanem sövény is nevelhető belőle.

A juhar

A juharnak több vörös levelű fajtája is létezik, ám vigyáznunk kell, hová ültetjük őket, mert a sózást és a légszennyezettséget képtelenek elviselni. Így nagyvárosokba nem igazán való a juhar. Talán minden fajtája közül legszebb a japán juhar vöröslevelű fajtája, mely kertünknek igen egzotikus dísze lehet, bár ez is mészérzékeny, és az állandó nedvességet, párát kedveli.

A közönséges és a japán borbolya

A közönséges borbolya Magyarországon is őshonos, míg japán változatát Japánban tekinthetjük meg eredeti helyén. Mindkét változata a legelterjedtebb sövénynövények közé tartoznak, és mindkettőnek van vöröslevelű fajtája. A vöröslevelű változatok az alapszínűknél sokkal edzettebbek, emiatt is érdemes ezeket választani. A kiválasztás előtt tudnunk kell még, hogy a japán borbolya jobban tűri a városok légszennyezettségét, és a lisztharmat soha nem támadja meg, ellentétben a „magyar” fajtával, aminek levele gyakran fehér foltos a lisztharmattól.

A fenti fajták csak néhány példa abból a rengeteg féle növényből, melyek vörös vagy bordó levelű változataival szintén díszíthetik kertünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.