environmental friendly holiday

Nyaraljunk tudatosan és aktívan!

A nyári kikapcsolódást már ezekben a hetekben tervezzük, ám fontos, hogy ne feledkezzünk meg ekkor sem a környezetvédelemről és a kikapcsolódás aktív formáiról sem. Így sokkal többféle élményben lehet részünk, és önbecsülésünknek is sokat ad, ha mindezt úgy tesszük, hogy ökológiai lábnyomunk sem nő túl nagyra!

Tervezési szakasz

A tudatos nyaraláshoz adunk néhány támpontot, amire figyelnünk kell, ha környezettudatosan akarjuk megszervezni a család idei nyaralását. Először is, mindent alaposan tervezzünk meg, és gondoljunk bele, hogy amit tervezünk az valóban felelősségteljes viselkedés-e.  Ehhez nem szükségesek nagy dolgok, csak egy kis odafigyelés és persze elkötelezettség!

Ötletek a tudatos nyaraláshoz

Nyaralásunkat úgy tervezzük meg, hogy minél kevesebbet kelljen autóval mennünk, vagyis a nyaralás célpontja legyen minél közelebb a lakóhelyünkhöz, vagy ha távolabbi célpontot választunk, akkor legyen elérhető vonattal vagy más tömegközlekedési eszközzel. Gyakran előfordul, hogy a nyaralás helyszíne körül utazunk nagyon sokat, tervezzünk úgy, hogy ezeket az utazásokat minimálisra csökkentsük! Még jobb, ha kerékpárjainkat is magunkkal visszük az útra, és a nyaralás helyszínének és a környék látnivalóit két keréken barangoljuk be.

Fontos, hogy a megnézni kívánt látnivalók sorrendjét is tudatosan tervezzük meg, minimálisra csökkentve ezzel az utazást. A látnivalókról tájékozódjunk előzetesen prospektusokból, szórólapokról vagy az internetről. Erre mindenképpen érdemes sok időt szánni, nehogy később jusson csak eszünkbe, hogy mi az, amit elfelejtettünk megnézni…

A vidéki, falusi nyaralások sokkal kevésbé terhelik a környezetet, mint a nagyvárosok szállodáié, és ilyenkor kis, családi vállalkozókat támogatunk, esetleg ösztönözhetjük a helyben termelt termék előállítást, a helyi családi gazdaságokat.

A szálláshelyen is legyünk tudatosak: ne termeljünk több szemetet ott, mint odahaza, mondván, azt úgyis otthagyjuk. A nyaralás alkalmával is ugyanúgy gyűjthetjük szelektíven a hulladékot, mint otthonunkban! A kirándulóhelyekről vigyük a szálláshelyre a hulladékunkat, ne hagyjuk az erdőben, az nem oda való! Spóroljunk a vízzel és az árammal is: rendezzünk hangulatos, gyertyafényes, kiülős, beszélgetős estéket, amikor lehetőség nyílik családunk tagjaival elbeszélgetni, őket jobban megismerni.

A kirándulásokra általában előre elkészített ételeket, szendvicseket viszünk: szalvéta helyett használjunk dobozokat, melyeket többször is felhasználhatunk.

A tudatos nyaralás előnyei

Aki tudatosan nyaral, számos olyan előnyben részesül, amelyet máshogy nem tudna „realizálni”: egyedi élményekben lesz része, jobban megismeri a természet szépségeit, a kultúránk sokszínűségét, a magyarok vendégszeretetét. Hozzásegíti a felnövekvő generációt ahhoz, hogy ők is értékelni tudják a természeti adottságainkat és ezáltal megmutatjuk nekik, hogy miért is fontos az, hogy vigyázzunk a körülöttünk lévő természeti és épített környezetre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.