válogatós gyerekek

Nem eszik a gyermek. Dac, étvágytalanság vagy szervi baj áll a háttérben?

A szülők egyik leggyakoribb problémája gyermekükkel kapcsolatban, hogy nem eszi meg az elé rakott ételt. Válogat, nincs étvágya vagy étkezésnél is működik a „csakazértsem” hozzáállás? Hogyan reagáljunk erre szülőként? Csak azt főzzük, amit szeret, vagy kényszerítsük rá, hogy mindent megegyen?

Nehéz esetek

A legtöbb kisgyermek kb. másfél-kétéves koráig szinte mindent megeszik, amit az édesanyja tálal neki, legyen az gyümölcs, zöldség, húsféle, főzelék vagy bármi más. Aztán körülbelül két éves koruk körül öntudatra ébrednek, és „rájönnek” arra, hogy ők tulajdonképpen mégsem szeretik az összes ételt. Sokszor ugyanaz a dac áll a háttérben, amivel válogatnak a ruhák között vagy nem teszik meg a tőlük kért dolgokat: anyának ellentmondani, és csakazértse úgy tenni, ahogy ő szeretné. Igen ám, csakhogy az étkezés annyiban más, mint például az öltözködés, hogy ha nem eszi meg az elé rakott ételt, akkor éhes marad, és nem kapja meg azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyre a szervezetének szüksége van. Ezért kelt ez a probléma a legtöbb szülőben aggodalmakat.

Az étvágytalanság lehetséges okai

Az étvágytalanság természetesen nem csak a dackorszakban merülhet fel, hanem akár már csecsemőkorban is. Ilyenkor elsősorban a fogzási problémákkal hozhatók összefüggésbe ezek a problémák, de a náthás kisgyermek is nehezen fogadja el az ételt, hiszen bedugult orral és teli szájjal nehezen tud lélegezni. Azután később, amikor elindul a gyermek és elkezdi felfedezni a világot, alig-alig jut ideje enni, hiszen annyi más, érdekesebb dolgot lehet csinálni, így ez is közrejátszhat az étvágytalanság okai között. Ezek azok a kisebb problémák, amelyek a lehetséges okok lehetnek, ezek miatt nem érdemes aggódni, hiszen ártatlanok, és hamar túljut rajta a gyermek.

Az étel elutasításának hátterében pszichés gondok is szerepet játszhatnak és számos betegség előfutáraként is jelentkezhet, melyek esetében mindenképpen szükséges az alaposabb kivizsgálás. Az étvágytalanságot okozhatja a vérszegénység (vashiány), fertőzéses betegségek, húgyúti fertőzés vagy középfülgyulladás is. Krónikus betegséget is jelezhet az étvágytalanság, ilyen például a szívbetegség és a vesebetegség. A pszichés okok miatti étvágytalanság történhet családi halálok, konfliktusok vagy akár testvérféltékenység miatt is. Ebben az esetben „cél”, hogy a gyermek felhívja magára a figyelmet, ha úgy érzi, nem kapja meg a neki járó gondoskodást vagy minőségi időt.

A legtöbb orvos étvágytalanság esetén vérvizsgálatra küldi a gyermeket, hogy a vérképből kiderüljön, áll-e szervi ok a háttérben. Ha nem találja megfelelőnek a vérképet, akkor a vérvizsgálatot további vizsgálatok követhetik, sok mindenre fény derülhet például székletvizsgálatból, allergiavizsgálatból vagy más célirányos tesztekből. Az étvágytalanságot számos ok okozhatja, kiderülhet például lisztérzékenység, ezt gasztroenterológus szakember tudja hitelt érdemlően megállapítani.

A legtöbb esetben azonban nincs szervi oka az étvágytalanságnak, próbáljuk meg, hogy felhagyunk a gyermek presszionálásával, hátha attól javul a helyzet. Úgyis eszik annyit, amennyire szüksége van, hiszen a fejlődésének látható jelei vannak (pl. növekedés).

Amennyiben ez a téma bővebben is érdekli, hasznos információkat talál az EgészségMagazin.com weboldalán, vagy ebben a cikkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.