winter shoes

Milyen az ideális téli gyermekcipő?

Hamarosan beköszöntenek a hűvösebb őszi, téli hónapok, így gyermekünknek téli csizmára, bakancsra lesz szüksége. A szülők ilyenkor kétségbeesetten szaladnak a cipőboltba, és keresnek megfelelő téli cipőt a gyermekük számára. De milyen egy ideális gyermekcipő télire?

Hidegben is mozogni…

A gyerekek egyik ismertetőjele, hogy a legnagyobb hidegben is szeretnek sokáig kint lenni a szabad levegőn, és sokat mozognak. Ennek megfelelően a téli gyermekcipőnek, vagy csizmának ezekhez a feltételekhez kell alkalmazkodnia: legyen meleg, könnyű, vízhatlan!

Ezzel a három feltétellel nagyjából le is írtuk az ideális téli gyermekcipő főbb tulajdonságait, ám lássuk ezeket kicsit részletesebben!

Legyen meleg: nagyon fontos, hogy a téli cipő kellően bélelt, meleg legyen, így részesítsük előnyben a magas szárú fazonokat, és azokat a cipőket, amelyek mind a szárrészen, mind a lábfej-részen béleltek, bundázottak. Gyakran látni olyan téli fazonokat, amelyeknek csak a szára bélelt belül, és emiatt a lábfejet nem melegíti kellőképpen a cipő. Nagyon fontos szempont, hogy a bélés jó minőségű, természetes anyagból készüljön, hiszen ha leizzad benne folyton a gyermek lába, az nem egy kellemes és egészséges viselet.

Legyen könnyű: ez is egy nagyon fontos szempont úgy általában a gyermekcipőknél, de a téli cipőknél még inkább. A csizmák, bakancsok már önmagukban több anyagot tartalmaznak, mint egy sportcipő lévén magasabb a száruk, de az nem jó, ha emiatt olyan nehezek, hogy a gyermek elfárad benne. Ezért a talp legyen könnyű, ruganyos anyagból, mely könnyedén hajlítható, így télen is megfelelően tud majd mozogni gyermekünk.

Nem mellékes a cipők felsőrészének anyaga sem: télen elengedhetetlen, hogy vízhatlan legyen a cipő, hiszen ilyenkor több a csapadék. Nem szerencsés, ha a cipő valahol beázik, vagy anyagánál fogva beengedi a nedvességet, mert ez könnyen átáztatja a zoknit, és hamar megfázáshoz vezethet.

Supinált téli cipők

Egy másik szülői dilemma, ami nem csak a téli cipőkkel kapcsolatban kerül elő, hanem a nyáriakkal éppúgy, hogy kinek, milyen korban van szüksége ún. supinált cipőre? A supinált cipők harántemelést, döntött sarokemelést tartalmaznak, annak érdekében, hogy gyermekünknek helyes tartásban álljon a lába, és ne alakuljon ki nála lúdtalp, illetve bokasüllyedés, valamint ha már kialakult, akkor korrigálja azt.

Tudnunk kell, hogy a kiskori lúdtalp egy teljesen természetes jelenség, amikor a kicsi elindul, még nem alakult ki teljesen az egyensúlya, amit azzal „kompenzál”, hogy a teljes talpát leteszi a földre, vagyis teli talppal jár, úgy tűnik, mintha lúdtalpas lenne. Ez azonban egy életkori sajátosság, senkinek nem kell megijednie emiatt, ez később teljesen elmúlik, amikor már stabilan tud járni. Persze az elővigyázatosság sohasem árt: tornázzunk vele sokat, különösen végezzünk sok lábtornát, lábfej erősítést, hogy kiküszöböljük a későbbi hanyag tartást, lábdeformitásokat. Ha úgy látjuk, hogy nagyobb korban is megvan ez a probléma, vagyis nagyon befelé dől a gyermek bokája, lúdtalpasan jár, akkor nem árt szakorvoshoz fordulni, aki el fogja dönteni, hogy van-e szüksége gyermekünknek supinált cipőre, netán gyógycipőre, vagy sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.