father and son gardening

Miért szeretek befőzni?

Amikor beköszönt a nyár és eljön a gyümölcsök betakarítási ideje, akkor kezdődik az óvodákban is a nyári szünet. Általában ajándékba kapom pár napra vagy hétre két kislány unokámat, akik szívesen segítenek elrakni télire a gyümölcsöket.

Kertünkben, hála Istennek, nagyon sok szép gyümölcsfa terem, így nem kell piacra mennem és beszereznem a télire szükséges alapanyagokat. A szépen beérett egészséges gyümölcsöket általában jó magam szüretelem le és válogatom. Az üvegeket is előre elkészítem, így a közös munkát, ami a gyümölcsök üvegbe rakását jelenti, és az üvegek lezárását szoktuk együtt csinálni.

Nagyon szeretnek részt venni ebben a tevékenységben, legyen az a gyümölcs akár cseresznye, meggy, de szívesen bontogatják ketté a szép pirosra érett sárgabarackokat is. Közben a szép mosolygós szemeket dicsérve kóstolgatnak.A maradék gyümölcsből, amit nem befőttként rakunk el, lekvárt főzök (itt megtalálható néhány lekvár receptem!) Általában nekik két kis üvegbe külön teszünk el lekvárt, nevükkel és egy kis kedves felirattal. Ettől az évtől már nem két kis üveget kell elrakni, mivel fiú unokám is csatlakozik kis csapatunkhoz. A régi hagyományok szerint, amit nekik is el szoktam mondani, addig nem szabad megkezdeni a befőtt evését, ameddig az első hó le nem esik. Természetesen ezt nem sikerül betartani, mivel úgy megváltozott időjárásunk, hogy nem győzzük kivárni a hóesést, és bizony sokkal hamarabb megkezdjük a befőttek fogyasztását.

Az idén megpróbáltam cukor és tartósítószer nélkül (most még csak saját részemre, de később szeretném, ha a családom is így fogyasztaná) elrakni a meggyet meg a cseresznyét. Remélem, nem romlanak el. A befőttek eltevése közben én is rengeteg élménnyel gazdagodom, és alig győzöm a felmerült sok okos kérdés megválaszolását. A sütemények felhasználásához, a gyümölcsjoghurt készítéséhez, valamint a szilvás gombóchoz, nem az üvegbe rakott gyümölcsöt használom, azt inkább a fagyasztóba rakom el.

Télen, amikor haza jönnek, a „Nagyanya-féle” gyümölcsjoghurttal kedveskedek nekik. Igyekszem arra törekedni, hogy a befőttekhez is és a lekvárok készítéséhez is mennél kevesebb cukrot használjak, törekedve ezzel az egészséges táplálkozásra. A lehullott és egyéb más célra fel nem használt gyümölcsből cefre készül, melyből zamatos pálinkát főzetünk, gondolva Nagyapára, hogy ne maradjon ki Ő sem, a nyári közös programunkból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.