Mária Út

Mária-kertet adtak át a Nógrád megyei Béren

A Közép-Európa zarándokútjának is nevezett Mária-út egy újabb, szép állomással bővült a minap, ugyanis a Nógrád-megyei Béren átadták a megye első Mária-kertjét. A regionális operatív program keretében megvalósuló beruházás csak egyike annak a hat Mária-kertnek, amely a Gödöllőtől Mátraverebély-Szentkútig tartó Mária-út szakaszon fog megépülni a közeljövőben. A Mária-kertet az útjuk során megfáradt zarándokok testi és lelki feltöltődésére, megpihenésére alakították ki, és Bér mellett Nógrádsápon, Erdőkürtön, Kozárdon, Sámsonházán és Vanyarcon fogják megépíteni.

A Mária út a Kárpát-medence Mária kegyhelyeit hivatott összekötni, két fő ága egy keresztet formál. A kelet-nyugati ága Mariazelltől Csíksomlyóig tart, míg észak-déli ága Chestochowa-tól Medjugorje-ig vezet. Egy-egy ága kb. 1.400 km hosszú, gyalogosan mintegy 60 nap alatt járható be, de megtehető kerékpárral vagy lóháton is. A Mária út hálózat így összesen hét országot köt össze, az út megtervezői és kialakítói a Mária Út Közhasznú Egyesület munkatársai.

A most kialakításra kerülő Mária-kertek akár kiindulási pontjai is lehetnek egy-egy zarándoklatnak, de lehet itt pihenni és lehetőség van közös imádságba is bekapcsolódni.

A Béren kialakított Mária-kert nagyon szép természeti környezetben fekszik, és a területen kialakításra kerültek a kikapcsolódást szolgáló játszótér, sütögető hely, fedett pihenők, padok. Bér település egyébként is bővelkedik látnivalókban, hiszen itt vannak az andezitoszlopok, melyek Európában igen ritkák, van tájház, egykori vadászkastély, szép templom, nemzeti emlékhely.

A település egyébként közösségi térként is tekint e helyre, ugyanis a közelében nemrégiben épült és átadott szabadtéri színpad, valamint e kert is remek közösségi alkalmakat kínál a falu aprajának és nagyjának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.