baranta

Magyar harcművészet avagy baranta

Ma már talán a legtöbbünknek nem cseng idegenül az a szó, hogy baranta, ám sokan még mindig nem tudják, mit rejt ez a szó. A baranta az őseink, a magyarok harcművészete, többféle harctípust foglal magában, így közelharcot, botos küzdelmet, dárdahajítást, ostorral való bánásmódot. Jelentése azonban több a harcmodornál, magában rejti a harcra való felkészülést, és ami még fontosabb a barátok közösségét. Magyarországon Vukics Ferenc őrnagy nevéhez fűződik a baranta harcművészetként való (újra)meghonosítása.

Mára a baranta önálló harcművészeti ággá fejlődött, melyben nem csak a harc technikáit kell elsajátítani, hanem meg kell felelnünk a legmagasabb erkölcsi és morális követelményeknek is. Így a harcművészet nem csak sport, hanem önálló szellemi háttérrel rendelkező rendszer, melyben igen hangsúlyos a személyiség fejlesztése is. Tehát elsősorban nem a versengő, mindenáron győzni akaró embertípust szeretné kifejleszteni.

Aki elkezdi űzni a barantát, annak előbb-utóbb az életvitelében, életmódjában is változás következik be, hiszen az elsődleges cél, hogy mindenki megtalálja a saját útját az életben, és ezáltal teljes életet tudjon élni. Így válik a baranta egy teljes, testi-lelki-szellemi egészt átfogó életmóddá, mely egy alapvető szemléletváltást hoz az ezzel foglalkozó embernek.

A barantások tehát nem csak egy harcmodort, különféle harctechnikákat sajátítanak el, hanem cél az is, hogy a teljes magyar népi, népművészeti hagyományt elsajátítsák és azt tovább éltessék. Az egész egy komplex rendszert alkot és tudatos életmódot követel meg: ismerni kell a magyar népi táncművészetet, a népzenét, el kell tudnia végezni a hagyományos férfi munkákat (pl. kertművelés, állatok gondozása), ismernie kell a gyógyfüveket, és táplálkozásában is legyen tudatos. És természetesen mindez csak közösségi szinten működik: egymást segítve és támogatva. Ha mindez jól működik, akkor megtörténhet a változás nagyobb közösségeinkben és a nemzet egészében is.

A baranta tehát olyan fiatalokat nevel, akik büszkék magyarságukra, tisztában vannak annak értékeivel, felelősségteljes és támogató tagjai a közösségnek, ezáltal jó példaképei lehetnek környezetüknek.

(A kép forrása: csipcsirip.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.