házbelső

Lakberendezés vidéken: hagyományos vagy modern?

A vidéki családi házak esetében nagy dilemma, hogy berendezését hagyományos avagy modern bútorokkal oldjuk meg, maradjunk a vidéki hagyományok őrzői vagy a falusi házak belső terei is lehetnek színesek, modernek?

Kabáthoz a gombot…

A vidéki lakberendezés esetében a legjobb, ha megvizsgáljuk, milyen a ház, amelyet be szeretnénk rendezni. Ha egy száz éves múltra visszatekintő parasztházat vásároltunk, akkor a leghelyesebben akkor járunk el, ha korabeli, parasztbútorokkal rendezzük be azt és környezetét. Ezzel a kialakítással ugyanis harmonikussá tudjuk varázsolni az otthonunkat vagy nyaralónkat, és bárki, aki oda érkezik, összhangot, harmóniát talál, ahol jó megpihenni, kikapcsolódni és feltöltődni. Ma ennek az „irányzatnak”, ha lehet így nevezni, nagy „divatja” van. Egyre több ember ismeri fel azt, hogy a természethez közel szeretne élni, sokan közülük önellátásra törekednek, természetes anyagok használatára. Ehhez az életformához csakis ezek a régies berendezési tárgyak illeszkednek.

Gondoljunk bele: adott egy parasztház, alacsony belmagasság, gerendás mennyezet, fehérre meszelt, sok esetben rücskös falak, hogyan nézne ki modern bútorokkal berendezve, narancssárgára vagy neonzöldre festett falakkal?

Más a helyzet akkor, ha még mindig vidéken vagyunk, de egy új építésű, amerikai konyhás lakás berendezésében gondolkodunk. Ebben megférnek a modern bútorok, a mediterrán hangulatú csempék, burkolatok, a meleg faborítások, csakúgy, mint a fémesen hideg, egyedi kialakítású vagányan modern bútorok. Ebben az esetben rajtunk múlik, hogy eldöntsük: milyen a stílusunk és ennek megfelelően rendezzük be a lakást. Ha az újonnan épített házat, mi is terveztük, akkor ez már tulajdonképpen a tervezésnél eldől, mert a lakás kialakításába, stílusának megtervezésébe is van lehetőségünk beleszólni és formálni azt.

Ahány ember…

…annyi szokás, és stílus. A fiatalok legtöbbször a modern, világos bútorokat kedvelik, illetve igen kedveltek még általuk a tömör fenyő bútorok, melyek szintén fiatalosnak mondhatók. Manapság az idősebb korosztály is szereti fiatalos bútorokkal berendezni otthonát, harsány színekkel, melyek megjelenhetnek a falakon, lakástextileken, stb. A súlyos, polgári stílusú bútorokat inkább azok kedvelik, akik ebben a környezetben nőttek fel, ebben az esetben nagy körültekintést igényel, hogy a régebbi és újabb bútorokat hogyan hozzuk össze egységes és harmonikus egésszé.

indiana bútor

A képen egy Indiana bútorcsalád elemeivel berendezett szoba

Nagyon divatos és kedvelt irányzattá váltak a vintage, a country és a shabby chic stílusok, melyek sokban hasonlítanak, de mégis mindegyik egy kicsit más. Sok embert eltaláltak ezek az irányzatok, ám ezek esetében is a teljes összhangra kell törekednünk, mert ellenkező esetben inkább taszítanak, mint vonzanak. Mielőtt ad hoc módon belevágnánk, és elkezdenénk összeszedni a szükséges kellékeket, érdemes tanulmányoznunk ezeket a stílusokat, melyiknek mik a jellemzői, melyikkel tudunk leginkább azonosulni. A tárgyak összeválogatását csak ezt követően kezdjük el, így minden bizonnyal olyan eredményt kapunk, amely minket tükröz, és ahol teljes mértékben jól érezzük magunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.