koronavírus

Kortól és nemtől függetlenül fertőz az ismeretlen koronavírus

Sok mindent hallani arról, hogy kik és mely korosztály a legveszélyeztettebbje a koronavírusnak. Ennek jártunk utána, összegyűjtöttünk az elmúlt hetek történései alapján néhány fontos tudnivalót.

Jelenlegi információink szerint a koronavírussal fertőzött személyek átlagéletkora 45 év, a legfiatalabb beteg 2, a legidősebb 74 éves volt, a diagnosztizált esetek többsége pedig férfi. A legsúlyosabban az idősebb, 60 év feletti korosztály tagjai az érintettek, komolyabb komplikációk pedig azoknál alakultak ki, akiknek már volt valamilyen krónikus betegsége (pl. szívbetegség, diabétesz), illetve, akiknek jelentősen legyengült az immunrendszere.

Mik a koronavírus tünetei?

A koronavírus-fertőzés tünetei többek között száraz köhögés, a láz, a légzési nehézségek és a légszomj.

Egészségügyi vészhelyzet extra óvintézkedésekkel

A WHO 2020.01.30-án nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki, de számos ország már ez előtt is vezetett be különleges intézkedéseket azért, hogy a koronavírus terjedését megállítsák, lelassítsák.

Néhány ázsiai országban lezárták a Kínával közös határokat, és korlátozták az érintett területekre való ki- és beutazást, fokozott ellenőrzéseket vezettek be a repülőtereken, pályaudvarokon. Leállították a csoportos utazásokat, korlátozzák a vízumkiadást, több nagy turistalátványosságot lezártak. Ezen felül jó néhány ország (közöttük Franciaország, Olaszország, Japán és Dél-Korea) döntött úgy, hogy evakuálja állampolgárait a koronavírus által leginkább érintett területekről.

Magyarországi körkép

Hazánkban április 24-en 2383 igazolt koronavírus fertőzött van. A koronavírus magyarországon eddig nagyjából 250 halálos áldozatot követelt és szerencsére sokkal jobb helyzetben van az ország, mint a legtöbb nyugat-európai állam. Ez vélhetően a korai intézkedéseknek köszönhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.