woman in snow

Kényesség vagy hidegérzékenység?

A hidegérzékenységre jellegzetes bőrtünetek alapján következtethetünk, ám hosszú időbe telik, míg elszenvedője megbizonyosodik róla, nem kényességgel áll szemben, hanem egy igenis létező tünetegyüttessel, melynek hátterében akár belső szervi problémák is állhatnak.

A hidegérzékenységet tévesen hidegallergiaként is szokták a köznyelvben emlegetni, de ez a jelenség nem allergia, csupán érzékenység. Szaknyelven hideg-urticaria a jelenség neve, jellegzetes, csalánkiütésekre jellemző bőrpanaszokkal jár. Ez a bőrtünet hideg hatására jelentkezik, és az arra érzékenyeknél a bőrben hisztamin szabadul fel, így hasonló bőrtünet jelenik meg, mint amikor egy szúnyog megcsíp minket nyáron. A kiütések viszkethetnek is, ha pedig kiterjedtebb a jelenség, akkor égető érzéssel is járhat és a bőr érintett területe ki is pirosodhat.

A hidegérzékenység okát tekintve, mindenképpen vannak ún. hajlamosító tényezők, mint a szervezetben rejtetten jelenlévő gyulladások, amelyeket baktérium vagy gomba okoz. A jelenséget fokozza a Streptococcus baktérium jelenléte, mely krónikus gyulladásban lévő gócokban bújuk meg (pl. visszanőtt mandulacsonkban, gyökértömött fog gyökércsúcsánál. A baktérium okozhat epeúti- vagy hólyaggyulladást is, ezek mindegyike hosszan elhúzódhat a szervezetben, anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna. Jelenlétükre a hidegérzékenység okainak kutatásánál derülhet fény, ám megszüntetni a gócokat nem egyszerű.

A hidegérzékenység tüneteit a bőrön antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel lehet kezelni, ez azonban csak tüneti kezelés. Mindenekelőtt a hajlam kiváltóját, a gyulladásos gócpontot kell megtalálni és kezelni. Hogy valóban hidegérzékenységgel állunk-e szemben, azt jégkocka próbával ellenőrizhetjük, az orvosok is ezt a “tesztet” használják a probléma feltárására.

A hidratáló krémek is okozhatják?

Fontos tudnunk, hogy a téli időszakban a hidratáló krémek használatánál fokozott körültekintéssel kell eljárnunk, ugyanis a hidratálók vizek juttatnak a hámsejtekbe, amely a téli hideg hatására megfagyhat a bőrben, és nagyobb kárt okoz ott, mint a bőrszárazság, amire eredetileg használtuk azokat. Télen cseréljük le a hidratáló krémünket zsírosabb krémekre, ezzel elkerülhetjük a fent említett problémát.

Ugyanakkor a bőrszárazság egy télen intenzíven jelenlévő probléma, okozója nem csak a kinti hideg, hanem a fűtés okozta benti szárazabb levegő is. Éppen ezért, akinek a bőrszárazság egyébként is problémát okoz, annak télen, a fűtési időszakban még fokozottabban kell ügyelnie a bőre állapotára. Ellenkező esetben bőrünk olyannyira kiszáradhat, hogy akár ekcémaszerű bőrtünetek is megjelenhetnek rajta. A bőr ápolása mellett, folyamatosan ellenőrizzük a lakás levegőjének páratartalmát, és gondoskodjunk párologtatóról. A legideálisabb páratartalom 55 % körüli, ha ennél alacsonyabb, akkor az mind a bőrt, mind a nyálkahártyát megterheli, ha pedig magasabb, az kedvez a gombák és poratkák szaporodásának, melyek allergiát is okozhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.