plants4

Szobai szanszeviéria és a bunkóliliom gondozása

Szobai szanszeviéria és a bunkóliliom gondozása

 A szobai szanszeviéria ( Sansevieria trifasciata „ Laurentil”), az egyik legkönnyebben nevelhető és tulajdonképpen elpusztíthatatlan szobanövényünk. A húsos, vastag levelek feltűnő formájukkal hatásosan mutatnak még a modern környezetben is.

 Bár  szívós növénynek számít, a tizenhárom foknál alacsonyabb hőmérsékletet nem bírja, a megfelelő növekedéséhez a tizennyolc és huszonhét fok közötti hőmérséklet az ideális számára – írja az ankert.hu.

A különböző fényviszonyokat jól tolerálja a teljes napsütéstől a fényárnyékig. Kellően világos és meleg helyen illatos fehér virágokkal ajándékozza meg gondozóját.

 A szobai szanszeviéria gondozása, szaporítása

 Télen csak kevés locsolás szükséges számára, télen is csak annyira locsoljuk, hogy ne száradjon ki. Nyáron is mérsékelt öntözést igényel és páratartalom szempontjából is igénytelen.

Tápoldatozni nyáron szüksége és elég havonta egy alkalommal., általános szobanövény tápoldattal.

Legalább fél évig az újonnan ültetett növényeket nem szükséges trágyázni. Átültetésre négy-öt évente van szüksége, olyankor amikor a növény kinőtte a cserepét.

Szaporítani a gyökértörzs darabokra szedésével tudjuk ,  a levélről történő dugványozással a levelek csíkozatát nem lehet tovább örökíteni.

Kórokozói vagy kártevői ritkán jelentkeznek, a legnagyobb nehézséget a túlöntözés és a túlzott hideg jelenti számára. Ilyenkor szártőrothadás, hosszabb távon pedig a növény pusztulása következhet be.

A bunkóliliom (Cordyline terminalis „ Atom”) gondozása, szaporítása

 A bunkóliliom „Atom” változatát burgundi-vörös, kard alakú levelei nagyon népszerűvé tették a szobanövény kedvelők körében. A zöld lombú növények között levelének színe remekül érvényesül, de egymagában is nagyon mutatós.

Termesztése egyszerű, ha biztosítani tudjuk számára a megfelelő környezetet.

 A bunkóliliom gondozása, szaporítása

 A feltűnő színezetű leveleket növesztő fajtaváltozatok csak megfelelő fényviszonyok mellet tartják meg élénk színüket. A verőfénytől óvni kell, olyan helyen kell tartani ahol a legintenzívebb a szórt fény. A napi négy óra közvetlen napsütés elengedhetetlen számára, de vigyázzunk, hogy ez ne a déli órákban történjen.

A bunkóliliomnak rengeteg vízre van szüksége, amennyiben a hőmérséklet megfelelő, akkor a nyár folyamán mindig legyen az ültetőközeg nedves, de ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk fel.

Ennél a növénynél a legfontosabb tényező a levegő páratartalma, mivel nagyon párás környezetet igényel. Erről legegyszerűbben úgy tudunk gondoskodni, hogy a növényt egy víztartó kavicsokkal teli tálcába helyezzük, úgy hogy a cserép ne érjen bele a vízbe és permetezzük a növényt kora reggel.

Tápoldatozásra évente körülbelül négy alkalommal van szüksége, de az újonnan vásárolt vagy átültetett növényt négy hónapig ne trágyázzuk.

Átültetésre csak abban az esetben van szüksége a bunkóliliomnak, amikor kinőtte a cserepét.

Abban az esetben ha a növény túl nagyra nő vagy az szára alsó részén több levél lehull , érdemes visszavágni a megfelelő formára. A növény visszametszés után bokrosan hajt ki és egészségesebben, szebben nő.

A bunkóliliomnak nincs semmilyen különleges kórokozója vagy kártevője, ennek ellenére figyelni kell arra, hogy az alacsony páratartalom vagy vízhiány a növény levelének elvesztését okozhatja. Ilyenkor barna foltok jelennek meg a leveleken.

Fényhiánytól a levelek intenzív színezete megfakul, ha túl sok a közvetlen napfény, akkor száraz, érdes levélpettyek alakulnak ki növényen.

Forrás: Ankert.hu – Bunkólilióm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.