turbolya

Illatszerek a kertben: kapor, édeskömény, turbolya

Ha növénytársításokat használunk a kertünkben, akkor e három, ernyősvirágzatúak családjába tartozó növényt semmiképpen ne hagyjuk ki a repertoárunkból: jellegzetes illatuk megnehezítik a kártevők dolgát!

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

édesköményAz olasz kaporként is ismert édeskömény magját éhségcsillapításra is használhatjuk, nem véletlenül mondták eleink: “Ha elfogyott a pénzed, rágcsálj édesköményt!”. Szoptatós kismamák nélkülözhetetlen növénye, tejszaporító hatása miatt az összes tejszaporító teakeverékben megtalálható. További pozitívumaként jelentkezik, hogy szoptatáskor a hatóanyagok átjutnak a kisbaba szervezetébe, akinek enyhíti hasfájását is, valóban ne nélkülözzük ebben az időszakban!

További gyógyhatása, amit a népi megfigyelések is alátámasztanak, hogy élesíti a látást, erre a célra a növény magját és levelét is felhasználhatjuk.

A veteményeskertbe nehéz megtalálni a helyét, mert a legtöbb növény nem tűri a szomszédságában, ne tegyük paradicsom, bab mellé, mert ezeket nem engedi szépen fejlődni. Évelő növény, termetes mérettel, ezért a veteményes szélén, kerítés mellett találhatjuk meg a helyét. Tehetjük vágott virágok közé csokorba is, és még mézet is ad, kedvelt növénye a méheknek, zengőlegyeknek.

Kapor (Anethum graveolens)

Egyetlen magyarországi kertből sem hiányozhat a kapor! A kaprot eleink sosem vetették, csupán minden évben óvatosan kapáltak, és ha megpillantották a jellegzetes növénykét, akkor azt kikerülve biztosították az azévi termést. Mivel sok nő belőle egy-egy kertben, még felhasználása után is marad belőle bőven, hogy elszórja magvait, és biztosítva legyen a következő évi szaporulat! Kiváló szomszédja a sárgarépának, csírázása támogatja a növekedésben, majd pedig kitűnő árnyékot vet rá a nyári melegben. Erős illatát pedig egyetlen kártevő sem kedveli!

kapor

Magvainak nyugtató, éhségcsillapító hatást tulajdonítanak, nélkülözhetetlen fűszere a tökfőzeléknek, a túrós ételeknek és a savanyú vagy kovászos uborkának. Ízesítés mellett önállóan is használhatjuk, mártásként. Eltehetjük télire, fagyasztóládába, ám célszerű befőttesüvegbe zárni, hiszen az illata mindent átjár.

Turbolya (Anthriscus cerefolium)

turbolya2A sokszor közönséges fűnek nézett turbolya nem igényel túl sok odafigyelést vagy gondozást. Ahol egyszer megjelent, ott rendszeresen nő, levelei hasonlítanak a petrezselyeméhez. Édes ízű, kellemes illatú, enyhén csípős.

A turbolyából készíthetünk zsenge, tavaszi levest, salátát.

Nyárra elszárad, csupán a kórója jelzi, hogy hol volt a helye, ezt általában ki is húzza a gondos gazda a kertjéből. Ha sikerül elszórnia a magjait, akkor palántái már ősszel látszanak.

Növénytársításokban igen kedvelt növény, hiszen erős illata elűzi a csigákat, így saláta mellé feltétlenül szórjunk belőle!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.