Ha növénytársításokat használunk a kertünkben, akkor e három, ernyősvirágzatúak családjába tartozó növényt semmiképpen ne hagyjuk ki a repertoárunkból: jellegzetes illatuk megnehezítik a kártevők dolgát!
Édeskömény (Foeniculum vulgare)
Az olasz kaporként is ismert édeskömény magját éhségcsillapításra is használhatjuk, nem véletlenül mondták eleink: “Ha elfogyott a pénzed, rágcsálj édesköményt!”. Szoptatós kismamák nélkülözhetetlen növénye, tejszaporító hatása miatt az összes tejszaporító teakeverékben megtalálható. További pozitívumaként jelentkezik, hogy szoptatáskor a hatóanyagok átjutnak a kisbaba szervezetébe, akinek enyhíti hasfájását is, valóban ne nélkülözzük ebben az időszakban!
További gyógyhatása, amit a népi megfigyelések is alátámasztanak, hogy élesíti a látást, erre a célra a növény magját és levelét is felhasználhatjuk.
A veteményeskertbe nehéz megtalálni a helyét, mert a legtöbb növény nem tűri a szomszédságában, ne tegyük paradicsom, bab mellé, mert ezeket nem engedi szépen fejlődni. Évelő növény, termetes mérettel, ezért a veteményes szélén, kerítés mellett találhatjuk meg a helyét. Tehetjük vágott virágok közé csokorba is, és még mézet is ad, kedvelt növénye a méheknek, zengőlegyeknek.
Kapor (Anethum graveolens)
Egyetlen magyarországi kertből sem hiányozhat a kapor! A kaprot eleink sosem vetették, csupán minden évben óvatosan kapáltak, és ha megpillantották a jellegzetes növénykét, akkor azt kikerülve biztosították az azévi termést. Mivel sok nő belőle egy-egy kertben, még felhasználása után is marad belőle bőven, hogy elszórja magvait, és biztosítva legyen a következő évi szaporulat! Kiváló szomszédja a sárgarépának, csírázása támogatja a növekedésben, majd pedig kitűnő árnyékot vet rá a nyári melegben. Erős illatát pedig egyetlen kártevő sem kedveli!
Magvainak nyugtató, éhségcsillapító hatást tulajdonítanak, nélkülözhetetlen fűszere a tökfőzeléknek, a túrós ételeknek és a savanyú vagy kovászos uborkának. Ízesítés mellett önállóan is használhatjuk, mártásként. Eltehetjük télire, fagyasztóládába, ám célszerű befőttesüvegbe zárni, hiszen az illata mindent átjár.
Turbolya (Anthriscus cerefolium)
A sokszor közönséges fűnek nézett turbolya nem igényel túl sok odafigyelést vagy gondozást. Ahol egyszer megjelent, ott rendszeresen nő, levelei hasonlítanak a petrezselyeméhez. Édes ízű, kellemes illatú, enyhén csípős.
A turbolyából készíthetünk zsenge, tavaszi levest, salátát.
Nyárra elszárad, csupán a kórója jelzi, hogy hol volt a helye, ezt általában ki is húzza a gondos gazda a kertjéből. Ha sikerül elszórnia a magjait, akkor palántái már ősszel látszanak.
Növénytársításokban igen kedvelt növény, hiszen erős illata elűzi a csigákat, így saláta mellé feltétlenül szórjunk belőle!