ants in the home

Hatékony védekezés a rovarok ellen – házi praktikákkal

Otthonunkban sajnos időnként megjelennek olyan rovarok, amelyek jelenléte nemkívánatos a lakásban, így védekezésre vagy az irtásukra kényszerülünk. A legtöbben azonban nem szeretünk rögtön a vegyszerekhez nyúlni, hiszen számos olyan módszer létezik, amely hatékony a rovarok ellen, mégsem vegyszer vagy kémiai anyag. Körbenéztünk nagymamáink fortélyai között…

Rovarirtó gyanánt

Házilag is készíthetünk remek és hatékony rovarirtó szereket, például növényi olajokból. Erre a célra kiváló a citromfű-, a kakukkfű- vagy a bergamottolaj. Használhatjuk e szereket közvetlenül a rovarokra, de hatékonyak akkor is, ha a könyvek polcait permetezzük be hígított növényi olajokkal, hogy távol tartsuk könyveinktől a nemkívánatos rovarokat.

A legyek ellen hatásos, ha babérolajjal próbálkozunk: vizes tálkákba csepegtetünk néhány csepp babérolajat, és azt a lakás különböző pontjaira helyezzük. Hasznosak a különféle fűszer és gyógynövények is: a bazsalikom, a paradicsom és a diófa illatát sem szeretik a legyek és a rovarok, e növények segíthetnek távol tartásukban. Ugyancsak sokrétű a ma oly népszerű levendula felhasználása: a ruhásszekrénybe téve segít a molyok elleni védekezésben, míg olaja vagy a friss virága segít a legyek és szúnyogok elleni védekezésben.

A hangyák sem tartoznak a legkellemesebb szomszédok közé. Jelenlétüket elkerülhetjük vagy legalábbis csökkenthetjük, ha ügyelünk arra, ne szórjunk el semmilyen morzsát, ételmaradékot a lakásban. Ha mégis megjelennének, akkor az ellenük való védekezés leghatékonyabban fokhagymával, szódabikarbónával történhet. Jó megoldás még, ha sűrű cukoroldatot készítünk, melybe szivacsdarabkákat mártunk, és ezeket a hangyák útvonalába állítjuk. A cukor odavonzza őket, a szivacs pedig „rabul ejti” a kis betolakodókat. A frissen szedett zsálya szintén riasztja a hangyákat, így feltűnési helyeikre helyezzünk belőle egy csokorral.

Csótányirtás házilag? Igen!

Ha néhány kellemetlenebb rovar (például csótányok) is jelen vannak az otthonunkban, akkor sem kell elkeserednünk, és csótányirtással foglalkozó szakemberekhez fordulnunk. A csótányok ellen is léteznek ugyanis házi praktikák, mielőtt csótányirtást kérünk, mindenképpen próbáljuk ki ezeket!

Kiváló csótányriasztó hatással rendelkezik például a babérlevél, melyből néhány szétmorzsolt levelet kell szétszórnunk a konyhában, ugyanis a levélben található vegyületnek csótányriasztó hatása van.

Egy másik védekezési módszer ellenük, ha 2 evőkanál liszt, 2 ek kakaópor és 4 evőkanál bórax keverékéből készítünk vonzó csapdát. Ezt a keveréket tegyük egy lapos tálba, helyezzük a konyhaszekrénybe vagy a mosogató alá, garantált a hatása! Egy hasonló csapdát készíthetünk befőttesüvegből is, melybe elhelyezünk egy fél túlérett banánt és egy fél liter sört. Az üveg száját belülről be kell kennünk petróleummal, és egy fadarabot vagy egy keménypapír csíkot kell az üveg szájához támasztanunk, hogy a csótányok „kényelmesen” feljuthassanak rajta. Onnan aztán már nem fognak tudni kijönni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.