lamps in the garden

Hangulatos kertek – este is!

Ha a kertünk kialakításával kellemes, este is hangulatos helyet szeretnénk varázsolni magunknak és barátainknak, akkor lámpák segítségével ezt könnyen megtehetjük, ma már számos változatban kaphatók a kertbe is elhelyezhető világítási rendszerek.

Tervezzük meg!

A hangulatos kert kialakítása is a tervezéssel kezdődik. Ha a fák, bokrok helyét már kialakítottuk, akkor tervezzük meg, hogy hol szeretnénk egy olyan helyet, kuckót létrehozni, amely a kellemes nyári estéken a pihenés, nagy baráti beszélgetések helyszíne lehet. Erre remek hely egy megfelelően kialakított terasz, melyet növények vesznek körül, de kialakíthatunk a kertben is erre alkalmas helyet.

A kertben elhelyezett kültéri lámpák elhelyezésének funkciója kettős: egyrészt megvilágítja a teret, vagyis fényt biztosít az esti elfoglaltságokhoz, másrészt hangulatossá is tehetjük vele a szabadtéri teret. Ahhoz, hogy a megfelelő hangulatvilágítás létrejöjjön, figyelembe kell vennünk a ház, a kert, a terasz tulajdonságait és funkcióit.

lamps in the garden

Milyen a jó kültéri világítás?

Ha a fentebb említett első funkciót tekintjük, akkor a kültéri világítás elsődleges feladata a kinti tér megvilágítása volt abból a célból, hogy ha este kint vagyunk, akkor is lássunk, tehát megvilágíthattak vele udvari utakat, a bejáratot, lényege, hogy biztonságosan lehessen közlekedni a sötétben is. Dekorációs funkciójukat az utóbbi években kezdik betölteni, hiszen ma már nem csak a biztonság megteremtéséért alkalmazzuk a lámpákat kültéren, hanem hangulatteremtő, dekorációs funkciójukat is kihasználjuk.

Nagyon fontos, hogy kültérre mindig csak olyan lámpákat, világítótesteket alkalmazzunk, amelyek kifejezetten kültérre készültek, tehát megfelelő védettséggel látták el őket az időjárás viszontagságai ellen (eső, napsütés, szél). Nem mindegy az sem, hogy hová helyezzük el őket: a fényszennyezés csökkentése érdekében a lehető legkevésbé irányítsuk őket fölfelé, és úgy helyezzük el őket, hogy ne világítson a szemünkbe, tehát fénye ne legyen zavaró.

A kertbe is válasszunk energiatakarékos lámpákat!

Ha kertünkbe vagy udvarunkba szeretnénk világítótesteket elhelyezni, akkor törekedjünk itt is az energiatakarékos megoldásokra! Ennek két oka is van: egyrészt a környezet megóvása, másrészt az alacsonyabb működtetési költség. Emiatt is kedveltek az utóbbi években az ún. solar vagy napelemes lámpák, melyeknek a működtetése teljesen ingyenes. Hátrányuk viszont, hogy igen kevés fényt biztosítanak csak, így csupán jelzőfényként alkalmazhatók.

A LED-es megoldások a kertekbe is alkalmazhatók, még a bokrok közvetlen megvilágítására is alkalmasak, hiszen nem égetik meg a növények leveleit. A LED-del működő kerti lámpák azért is népszerűek, mert rendkívül hosszú ideig üzemeltethetők és alacsony a működési költségük.

lamps in the garden lamps in the garden

Hangulatvilágítás

A kerti „kiülő” rész megvilágítására remek hangulatvilágítási ötleteket találhatunk, ha elkezdjük böngészni az internetet, hiszen alkalmazhatunk például befőttesüvegekbe csúsztatott gyertyákat, teamécseseket, fényfüzéreket erre a célra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.