festés4

Fessünk festőnövényekkel!

Ha unalmasnak érezzük a ruhatárunkat, itt az ideje egy kicsit feldobni színekkel a régi göncöket! Úgyis itt vannak a szürke őszi napok, miért ne járhatnánk hát mi egy kicsit színesebben, bohémabban? A ruhák festését pedig mi magunk is elvégezhetjük, a legjobb, ha ehhez a festőnövények segítségét hívjuk el.

A festőnövények természetes eredetűek, nem vegyi anyagok, éppen ezért csak természetes eredetű, anyagú textíliák festésére alkalmazhatók. Fontos, hogy a ruhák ne legyenek szennyeződésesek, és festés előtt a ruhákat avassuk be: lúgos vízben (ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha mosószappant oldunk fel vízben) főzzük ki őket, majd öblítsük ki.

festésNéhány szempont, amit figyelembe kell vennünk a festés során: a len és a pamut anyagok nehezebben kötik meg a színeket, ezért ezeket magas hőfokon kell festenünk. A növények festékanyagai általában vízben oldható vegyületek, így egyszerű főzéssel kioldhatók. Kivételnek számít az indigó és a kékberzsenyfa, melyeket erjesztéssel tudunk kinyerni.

A festést mindig zománcozott edényben végezzük: elkészítjük a festőlét és a nedves ruhát belehelyezzük, majd addig főzzük, míg a kívánt színt el nem éri. Ha jónak találjuk a színt, akkor a ruhát hagyjuk a festőlében kihűlni. Minél többször melegítjük újra a ruhát a vízben, annál tartósabb színeket érhetünk el. A szín tartóssága tovább növelhető, ha ecetet (selyem, gyapjú esetében) vagy sót (len, kender, pamut) teszünk a festőlébe.

A festőnövényeket saját magunk is gyűjthetjük, de vegyük figyelembe a természet védelmét. A védett fajokat ne gyűjtsük, és a többit is úgy, hogy ne egy növényről szedjük le a kívánt mennyiséget. Fontos, hogy minden növénynek és növényrésznek megvan a gyűjtési ideje, ezt mindig vegyük figyelembe: a gyökereket a nyugalmi időszakban, a kérget tavasszal a nedvkeringés megindulása után, a leveleket teljesen kifejlett állapotban, a virágokat teljesen kinyílva szedjük le. Vannak olyan festéknövényként is funkcionáló növények, amelyeket a saját kertünkben is termeszthetünk, például a körömvirág, a szurokfű, a vöröshagyma, a festőmályva vagy a sáfrányos szeklice.festés3

A szedett növényeket felhasználhatjuk frissen vagy szárítva. A szárítást mindig árnyékos, szellős helyen végezzük (kivéve az ökörfarkkóró és a sáfrányos szeklice, melyeket a tűző napon szárítunk). A megszáradt leveleket szellős zsákokban szárítsuk, vigyázzunk arra, hogy gyerekek ne férjenek hozzá, mert némelyik közülük mérgező!

festés2

Festőnövények színek szerint csoportosítva:

Sárga színt adó növények:  aranyvessző virága, körömvirág virága, sáfrányos szeklice szirma, dió barkája, vérehulló fecskefű virágos, leveles hajtása.

Zöld színt adó növények: csalán és fagyal levele, sóskaborbolya kérge

Kék színt adó növények: bodza termése, festőmályva virága

Piros színt adó növények: kökény termése, rózsaszirom, sóskaborbolya termése

Vörösesbarna színt adó növények: csipkebogyó termése, dió levele, tölgy kérge, vöröshagyma külső buroklevele

Fekete, szürke színt adó növények: borostyán termése, dió termésburka, tölgy kérge.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.