kids playing

Fajátékok világa

Ha gyermekünk van, vagy gyermeket várunk, akkor minden bizonnyal felmerül bennünk az a kérdés, hogy mely játékok a legjobbak a gyermekünk számára. A kérdés nem könnyű, hiszen ma a piacon rengeteg féle játék van, melyek között nehéz eligazodni, másrészt határt szabni a hozzánk áramló játékok hadának.

Játékok özöne

A születendő gyermekünknek mindenből a legjobbat szeretnénk választani, ezért ebben az időszakban minden információra ki vagyunk élezve, és persze saját magunknak is vannak elképzeléseink arról, hogy mi mindent szeretnénk meg- és átadni a gyermekünknek. Vannak, akik a mosható pelenkára esküsznek, míg mások az eldobhatót részesítik előnyben, sokan külön szobába teszik a kicsit, míg mások azt sem bánják, ha köztük alszik a nagyágyban, némelyek nem ragaszkodnak annyira a szoptatáshoz, míg mások csak anyatejjel táplálják a kicsit. Eltérőek vagyunk, és ez mind az elveinkben, mind a szokásainkban meglátszik.

A játékokat tekintve abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a gyermeknek szüksége van a játékokra és a játszásra, de hogy mit engedünk be és mit nem, az szintén egyéni döntés. Vannak olyan szülők, akik mindig a legújabb, legjobban reklámozott játékokat veszik csemetéjüknek, míg mások ragaszkodnak a természetes anyagból készült fajátékokhoz. Ez utóbbiaknak nagy előnye, hogy gyártásuk sokszor kézzel történik, így ha ezeket vásároljuk, akkor sokszor egy-egy helyi mestert támogatunk. A gyermeknek is előnyösebb talán a természetes anyagból készülő játék, hiszen így is eléggé „műanyag” világban élünk, ezért jó, ha megtapasztalást szerez a más anyagokról, nem csak a műanyagokról lesz tapasztalata. Külön előny, hogy ma már a legváltozatosabb játékok elkészíthetők fából és természetes anyagokból, mint a műanyagok, így a fajátékok éppoly változatosak, mint műanyag társaik. Szinte elképzelhetetlennek tűnik, de készülnek különféle hangszerek, szerepjáték kellékek, társasjátékok, fa építő játékok, kézműves játékok, autók, és még hosszasan sorolhatnánk, mi minden más. Érdemes körülnézni több helyen, például a vesszoparipa.hu webáruházban.

Gyermekeink fejlesztése

Felmerülhet sokszor az a kérdés is, hogy milyen a jó fejlesztő, foglalkoztató játék a gyermeknek. Ennél a pontnál azonban ismét csak eltérőek a vélemények, még a szakemberek sem mindig értenek egyet abban, hogy szükséges-e a gyermekek fejlesztése vagy sem. Egyes szakemberek azt mondják, hogy úgy lesz egyre okosabb, intelligensebb a gyermekünk, ha rendszeresen foglalkozunk, feladatozunk vele, ezzel tudjuk a leghatékonyabban felkészíteni az iskolai évekre, míg mások véleménye ezzel éppen ellentétes. Ez utóbbiak szerint a fejlesztés teljesen felesleges, a gyermek a legtöbbet a szabad játék közben fejlődik, ezért hagyni kell, hogy a szabad játékban bontakozzon ki. A szabad játék az, amikor nem irányítjuk, terelgetjük, nem kérdezzük, hanem hagyjuk őt szabadon játszani.

Tárgyak helyett idő

Szintén nagyon hasznos, ha tárgyak helyett ún. minőségi idővel „ajándékozzuk” meg gyermekünket, vagyis együttjátszás esetén teljesen ott vagyunk vele, és élvezzük a vele való játékot, vagy beszélgetünk egy jót, esetleg együtt kirándulunk, mozizunk, szórakozunk egyet. Ezek olyan tevékenységek, amelyekben új oldalukról ismerhetjük meg a gyermekeinket, és ők is minket, ezáltal tovább nő a kötődés és a bizalmi kapcsolat közöttünk. Hasznosabb, mint pár új játék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.