Táplálkozásunk már jó ideje tévúton jár, bizonyítják ezt a táplálkozási rendszerünkből kiinduló betegségeink, az, hogy a túl sok élelmiszer mellett is rosszul tápláltak vagyunk. Egészségünk megőrzése pedig nagyban múlik azon, hogy mit és hogyan eszünk.
Helytelen beltartalmi értékek
Az egyik legnagyobb probléma a mai élelmiszeriparral, élelmiszer ellátottságunkkal, hogy a megtermelt élelmiszer-alapanyagok beltartalmi értéke nem megfelelő az ember számára. Az irány mégis ugyanaz, a hatalmas ipari üzemek, gazdasági érdekek nem ismerik be, hogy téves az irány, emiatt nem is hajlandók a rossz szokásokon változtatni.
Ezzel függ össze az is, hogy évek-évtizedek alatt elhitették velünk, fogyasztókkal, hogy például a tejsavó – mely egyébként nagyon egészséges – egy ipari melléktermék, éppen ezért fogyasztása nem ajánlott, nem egészséges. Pedig tudnunk kell, hogy stresszhelyzetben az emésztőrendszerünk fokozott igénybevételnek van kitéve, emiatt ilyenkor működése elégtelen. Ezért étkezésünket könnyebbé kell tennünk a testünk számára, ebben nyújtanak segítséget a könnyen emészthető fehérjeforrások, mint a gabonafélék, a hüvelyesek és a tejsavó is!
Miért jó a tejsavó?
A probiotikus termékek bélflóra-helyreállító hatásáról már vannak tapasztalataink, ha álltunk már antibiotikumos kezelés alatt. A tejsavó hozzáadott mikroorganizmusok (élőflóra) nélkül, összetevői által eszköze lehetne a mikrobiológiai egyensúly megőrzésének. Az édes tejsavó fehérje és szénhidrát alkotóinak arányossága nagy hasonlóságot mutat az anyatej paramétereivel. Fehérjetartalma könnyen emészthető, nagy biológiai értékű. A tej ásványi anyagainak (cink, magnézium, vas, mangán, kalcium, foszfor, réz, szelén, stb.) nagy része nem a sajtban koncentrálódik az előállítás folyamatában, hanem a tejsavóban, mindezt szerves kötésben, ami a szervezetünk számára jól hasznosítható!
A savó fontos vízben oldódó vitaminokat tartalmaz, és nem könnyen felszívódó tejcukrokat tartalmaz.
Ha meg szeretnénk előzni a táplálkozási eredetű civilizációs betegségeket, akkor vissza kell nyúlnunk nagyanyáink, dédanyáink konyhájához, és újra fel kell fedeznünk a tejsavóból készült ételeket is, csakúgy, mint a teljes őrlésű gabonákat és a belőlük készülő ételeket! Ilyen a zsendice, mely tejsavóból készített savós túró, melyet Erdélyben még napjainkban is fogyasztanak, levest készítenek belőle, vagy salátákhoz, tésztákhoz adják. A savóból készülhet még orda (édes túró) is, ez olasz nevén a ricotta, mely szintén jól emészthető tejsavó-fehérjéket tartalmaz!
A tejasavóból készült ételek immunerősítő, rákmegelőző hatásúak, gátolják az érelmeszesedést, a vérrög-képződést.
A zsendice készítése:
A tej albuminjai a savóban maradnak a sajtkészítés során, ezért ha forrás közeli hőmérsékletre melegítjük a savót, az albumin a hozzáadott citromsav hatására kicsapódik, és a felszínre kerül. Ha ezt leszedjük egy szűrő segítségével, az lesz a zsendice, ha pedig tovább csepegtetjük, az orda. Az orda állaga sokkal krémesebb, mint az általunk ismert túróé. Ha sóval összegyúrjuk, akkor tovább eláll, egyébként szinte azonnal el kell fogyasztani.
Az orda receptje:
A már említettekhez igazodva: 10 liter tejsavót 86-92 C fokig melegítünk, beleszórunk 10-12 g citromsavat, és alaposan elkeverjük. A tűzhelyet legkisebb fokozatra véve a savót 10 percig hagyjuk, ekkor elkezdődik a pelyhes kicsapódás. Akkor jó, ha egy kanállal a tetején lévő fehérjéket egyben el tudjuk húzni, alatta pedig láthatóvá válik egy zöldes, átlátszó folyadék. A tűzhelyet elzárjuk, és egy szűrővel lemerjük az egészet, ez a zsendice. Ezt tovább csöpögtetve kapjuk az ordát, amit ha préselünk, megkapjuk az ordasajtot.