orda

Együnk több tejsavóból készült ételt: ordát, zsendicét!

Táplálkozásunk már jó ideje tévúton jár, bizonyítják ezt a táplálkozási rendszerünkből kiinduló betegségeink, az, hogy a túl sok élelmiszer mellett is rosszul tápláltak vagyunk. Egészségünk megőrzése pedig nagyban múlik azon, hogy mit és hogyan eszünk.

Helytelen beltartalmi értékek

Az egyik legnagyobb probléma a mai élelmiszeriparral, élelmiszer ellátottságunkkal, hogy a megtermelt élelmiszer-alapanyagok beltartalmi értéke nem megfelelő az ember számára. Az irány mégis ugyanaz, a hatalmas ipari üzemek, gazdasági érdekek nem ismerik be, hogy téves az irány, emiatt nem is hajlandók a rossz szokásokon változtatni.

Ezzel függ össze az is, hogy évek-évtizedek alatt elhitették velünk, fogyasztókkal, hogy például a tejsavó – mely egyébként nagyon egészséges – egy ipari melléktermék, éppen ezért fogyasztása nem ajánlott, nem egészséges. Pedig tudnunk kell, hogy stresszhelyzetben az emésztőrendszerünk fokozott igénybevételnek van kitéve, emiatt ilyenkor működése elégtelen. Ezért étkezésünket könnyebbé kell tennünk a testünk számára, ebben nyújtanak segítséget a könnyen emészthető fehérjeforrások, mint a gabonafélék, a hüvelyesek és a tejsavó is!

Miért jó a tejsavó?

A probiotikus termékek bélflóra-helyreállító hatásáról már vannak tapasztalataink, ha álltunk már antibiotikumos kezelés alatt. A tejsavó hozzáadott mikroorganizmusok (élőflóra) nélkül, összetevői által eszköze lehetne a mikrobiológiai egyensúly megőrzésének. Az édes tejsavó fehérje és szénhidrát alkotóinak arányossága nagy hasonlóságot mutat az anyatej paramétereivel. Fehérjetartalma könnyen emészthető, nagy biológiai értékű. A tej ásványi anyagainak (cink, magnézium, vas, mangán, kalcium, foszfor, réz, szelén, stb.) nagy része nem a sajtban koncentrálódik az előállítás folyamatában, hanem a tejsavóban, mindezt szerves kötésben, ami a szervezetünk számára jól hasznosítható!

A savó fontos vízben oldódó vitaminokat tartalmaz, és nem könnyen felszívódó tejcukrokat tartalmaz.

Ha meg szeretnénk előzni a táplálkozási eredetű civilizációs betegségeket, akkor vissza kell nyúlnunk nagyanyáink, dédanyáink konyhájához, és újra fel kell fedeznünk a tejsavóból készült ételeket is, csakúgy, mint a teljes őrlésű gabonákat és a belőlük készülő ételeket! Ilyen a zsendice, mely tejsavóból készített savós túró, melyet Erdélyben még napjainkban is fogyasztanak, levest készítenek belőle, vagy salátákhoz, tésztákhoz adják. A savóból készülhet még orda (édes túró) is, ez olasz nevén a ricotta, mely szintén jól emészthető tejsavó-fehérjéket tartalmaz!

A tejasavóból készült ételek immunerősítő, rákmegelőző hatásúak, gátolják az érelmeszesedést, a vérrög-képződést.

A zsendice készítése:

A tej albuminjai a savóban maradnak a sajtkészítés során, ezért ha forrás közeli hőmérsékletre melegítjük a savót, az albumin a hozzáadott citromsav hatására kicsapódik, és a felszínre kerül. Ha ezt leszedjük egy szűrő segítségével, az lesz a zsendice, ha pedig tovább csepegtetjük, az orda. Az orda állaga sokkal krémesebb, mint az általunk ismert túróé. Ha sóval összegyúrjuk, akkor tovább eláll, egyébként szinte azonnal el kell fogyasztani.

orda

Az orda receptje:

A már említettekhez igazodva: 10 liter tejsavót 86-92 C fokig melegítünk, beleszórunk 10-12 g citromsavat, és alaposan elkeverjük. A tűzhelyet legkisebb fokozatra véve a savót 10 percig hagyjuk, ekkor elkezdődik a pelyhes kicsapódás. Akkor jó, ha egy kanállal a tetején lévő fehérjéket egyben el tudjuk húzni, alatta pedig láthatóvá válik egy zöldes, átlátszó folyadék. A tűzhelyet elzárjuk, és egy szűrővel lemerjük az egészet, ez a zsendice. Ezt tovább csöpögtetve kapjuk az ordát, amit ha préselünk, megkapjuk az ordasajtot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.