Márk Gergely Rózsakertje

Díszítse kertjét magyar rózsákkal!

Hazánk egyetlen rózsanemesítője, Márk Gergely (1923-2012), munkásságát és annak jelentőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy Magyar Örökség-díjjal is kitüntették. Hatszáz rózsafajta nemesítése, köztük több díjazott, fűződik a nevéhez, ennek ellenére törökbálinti rózsakertjét illetve a budatétényi rózsakertet is az anyagiak hiányában a bezárás réme fenyegeti. A törökbálinti rózsakert jelenleg nem is látogatható. Méltatlan helyzetben a magyar rózsakertek jövője, Márk Gergely hagyatéka?

Gergő bácsi 89 éves korában hunyt el, 85 évesen még javában kijárt mindennap Törökbálintra, 12 kilométerre lévő otthonából. Az ő tulajdona volt a vasút és az autópálya között elhelyezkedő kéthektárnyi terület, melyben együtt volt látható az összes, mintegy 600 rózsafajtája.

Az eredetileg is kertésznek szánt fiú kerülőutakon jutott el végső hivatásához, hiszen a történelem viharai őt sem kímélték. Dániában angol hadifogságba került, majd 1946-ban tért csak vissza Budapestre. Ott beiratkozott az Agrártudományi Egyetemre, ám a tanulás mellett keményen kellett dolgoznia. 1950-től a Kertészeti Kutatóintézetben kapott állást, ahol rózsanemesítéssel és gyógynövénytermesztéssel és -nemesítéssel is foglalkozott.

markg

(A kép forrása: kerthelyseg.hu)

Budatétényben 10 kat. holdon hozta létre az első rozáriumot, hosszú évek kitartó munkájának köszönhetően itt 2.700 rózsafajt gyűjtött össze Márk Gergely. Az emberek nagyon kedvelték a helyet, rendszeresen látogatták. Az első rózsakiállítást 1959-ben rendezte, mintegy 6.000 látogatót vonzott a rendezvény. A következő évben pedig már mintegy 20.000 ember érdeklődését keltette fel a kiállítás híre.

A nemesítés során kifejlesztett új rózsafajták mindegyikét történelmi eseményekről, magyar szentekről, magyar kiválóságokról, magya helységnevekről nevezte el, hogy nevükkel is utaljon származási helyükre. Számos szakkönyvet írt, így a hobbikertészek is megtanulhatták a rózsák gondozásának titkait és fogásait. Sajnos a budatétényi rózsakert Márk Gergely nyugdíjazását követően elhanyagolódott, és jelentős részét el is adták, hiszen az arra kivetett adókat a kutatóintézet már nem tudta kigazdálkodni.

A Budatétényi rozárium a 22. kerületben, a Nagytétényi út és a Park utca által határolt területen található, jelenleg az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonában található. Az intézmény továbbra is végez rózsanemesítéseket és egyben génbankként is működik. Jelenlegi területe 2,5 hektár, 1.200 rózsafajta található meg itt, minden évben két hétig, a rózsák virágzása idején látogatható, előzetes egyeztetéssel más időpontban is. Az anyagi problémák miatt létét veszély fenyegeti, csak bizakodhatunk a fennmaradásában, melyben Márk Gergely rózsafajtáiból is megtalálható 200 fajta.

A kertészetnek ezen ágának tönkretételét is a multinacionális vállalatok számlájára írhatjuk. Az egykor virágzó kertészetekből nyaranta még Olaszországba is szállították a magyar rózsafajtákat. Ma a rózsakereskedelmet a multik uralják, a termesztők teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. A vágott rózsák 90 (!) %-át külföldről, Dél-Amerikából, Dél-Afrikából és Izraelből szállítják a főleg holland kereskedők! Pedig ez tipikusan az a terület, ahol jó minőségű rózsákat kaphatnánk magyar termesztők kezéből, akiknek ezzel a megélhetése és fennmaradása biztosított lenne.

Márk Gergely díjnyertes rózsái

Budatétény (1963) aranyérem, Hamburg

Árpád-házi Szent Erzsébet emléke (2000) aranyérem, Róma

Lippay János emléke (2005) Róma

Márk Gergely rózsáit élőben is megtekinthetik

Magyarországon számos helyen megtekinthetjük azokat a rózsákat, amelyeket Márk Gergely nemesített, sőt nem egy helyen vásárolhatunk is belőlük! Mindenkit arra buzdítunk, hogy a hiper-szupermarketekben kapható rózsák helyett magyar nemesítésű rózsákkal ékesítse a kertjét!!

A már említett Budatétényi Rózsakert mellett (a törökbálinti rozárium jelenleg nem látogatható) a Budapesti Szent István Park rózsakertjében, a Füvészkertben, a szolnoki Rozáriumban (kb. 300 Már-rózsával), Szeged-Szőregen, Godzsák Ilona kertészetében (Szőregi rózsaünnep keretében), a nagyari Luby Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertjében tekinthetők meg ezek a rózsafajták. Emellett több más helyszínen is találhatók Márk Gergely rózsáiból, kisebb számban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.