plants

Dekoratív edények a növényeknek

A növények neveléséhez, tartásához szorosan kapcsolódik a növénytartó edények, cserepek léte, és ez már évezredek óta így van. A cserépedények már az ókorban is funkcionáltak növények tartójaként, és népszerűségük azóta is töretlen.

plants in the terraceAz elsősorban díszítő funkciót betöltő növények és edényeik még a legridegebb helyiségeket, panelházak lépcsőit, udvarát is dekoratívvá, színessé varázsolják. Ma már a kereskedelmi egységekben kapható választék óriási, ládák, cserepek, vázák, tálak, dézsák ezrei várják, hogy kiválasszuk, és hazavigyük őket, hogy otthon aztán betöltsék tisztségüket és díszítsék házainkat.

A helyes kiválasztásukkal azonban sokat tehetünk azért, hogy természetes módon illeszkedjenek az adott környezetbe. Itt is érvényes alapigazság: a kevesebb több, vagyis az egyszerűbb növénytartókban jobban érvényesülnek a növények, míg ha a növénytartó önmagában is alkalmas a figyelem felhívására, akkor könnyen “elnyomja” a benne lévő növény szépségét.

Milyet hová?

Nem mindegy, hogy milyen típusú, anyagú edényzetet hová, milyen környezetbe illesztünk be. A vidéki és vidéki stílusú kertekbe mindig hagyományos anyagból (vessző, fa, cserép) készült cserepeket válasszunk, és különleges hatást érhetünk el, ha ellentétes alakú, színű cserepeket válogatunk össze egy-egy sarokba.

Városias környezetbe inkább a szögletes fa ültetőládák illenek, melyekbe geometrikus formára nyírt növényeket ültethetünk. Ezeket nem szükséges évente átültetni, csak akkor, ha kinőtték edényzetüket.

plants3

Nagyon hangulatos díszítő elemeket kapunk, ha egy-egy edényzetbe többféle növényt ültetünk össze. Ha a fal felőli oldalnál magasabb fajtákat, előtte alacsonyabbra növőket, akkor ezzel még térhatást is kelthetünk az egyes helyiségekben. Hangoljuk össze az egymás mellé kerülő edényzetek növényeit, hiszen csak így fognak harmonikus egységet képezni.

Az alacsony kialakítású edényekbe felfelé törő, álló növényeket telepítsünk, míg a magas edényekbe inkább elhajló szárú növények kerüljenek. Az is nagyon fontos, hogy a kiválasztott hely adottságaihoz válasszunk növényt, és ne tegyünk kis ablakba nagy növényt.

plants

A kialakításnál eldönthetjük, hogy harmonikus vagy kontrasztos hatást szeretnénk majd elérni, eszerint kombinálhatjuk az edények anyagát, színeit.

Tudnunk kell azt is, hogy ha edényben nevelünk egy növényt, az számos kötöttséggel jár a számára, hiszen oda kell figyelnünk a talajra, a tápanyag-utánpótlásra, vízellátásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.