bicikli család

Családi kerékpártúrák előnyei – Ne ülj autóba!

Közeleg a nyár, és ilyenkor sok család tervezi a nagy családi nyaralást. Sokan ülnek autóba és néhányan repülőre is szállnak. Pedig ez rossz döntés. Éljen a fenntartható turizmus! Mutatjuk az előnyöket.

Lehet nagy családi nyaralást szervezni kerékpárral is. És meg is éri. Az élmény ugyanis sokszorosa, mint a szokásos autóból ki-autóba be típusú kirándulásoknak.

Milyen előnyei vannak a kerékpáros nyaralásoknak?

Az első és a legfontosabb a kaland és az élmény. Ha gyerekekkel megyünk teljesen más tapasztalatok érik őket útközben, a túra tele lesz apró élményekkel. Egy őz, vagy egy nyuszi megpillantása, szóba elegyedés más biciklisekkel, vagy éppen a mezőn juhot őrző pásztorral.

Ha biciklivel kellünk útra, megkapjuk a személyesség élményét. Az autó elszigetel, a bicikli összeköt minket másokkal. A nyaralás élmény sokkal intenzívebb lesz, mert tapasztalataink is intenzívebbek lesznek. Nem csak a szemünkkel látjuk majd az elsuhanó tájat, hanem érezzük a szelet az arcunkban, a nyári mező illatát, és olykor a közelítő égzengés izgalmát is. Az ember emlékei akkor rögzülnek, ha az minden érzékszervünkkel megtapasztaljuk. Az autós nyaralások élmény elkopik, a biciklis túrák izgalma felnőtt korunkra is élő emlék marad.

Miért jó még a biciklis túra? Nos, azért mert gyermekeink (és mi magunk is) megtapasztalhatjuk, hogy csak a kemény munka hoz eredményt. Mai világunkban a gyerekek túl hamar és túl könnyen megkapnak mindent. Nem tanulják meg a küzdelem fontosságát, szépségét és jellemformáló erejét.

Ha a biciklis túrán fel kell kaptatni a hegytetőre, hogy felérjünk a várba, vagy órákat kell tekerni a jól megérdemelt ebédhez akkor a látvány csodásabb, az étel ízesebb lesz. Soha olyan intenzív élményben nem lesz részünk, mint egy keményen megdolgozott nap után! A kerékpáros túra tehát tanít is és intenzívebbé teszi élményeinket.

Van-e még előnye a kerékpáros nyaralásnak. Igen! A biciklitúra ugyanis összeköt minket. Biciklizés közben nincs okostelefon, nincs TV, a család együtt van, és az élmények és a nehézségek is közösek. Ez pedig összeköt minket, hiszen együtt éltük meg, amikor a zivatar elvert minket, vagy amikor apa beborult a patakba. A közös élmény, közös kommunikációs alap.

A megismerés élménye. Autóval egymás után sorakozó ugyanolyan falvak mellett suhanunk el, a kerékpártúrában minden falu elérendő cél, amelynek nevét (milyen messze van még?) ezerszer is eszünkbe véssük. A táj nem valami távoli elvont dolog lesz, hanem egy konkrét emelkedő, egy megpillantott naplemenete, egy mennyei lángosos. A táj megismerhetővé válik, mert részesei leszünk, benne leszünk, nem pedig egy elszigetelt dobozból megcsodált távoli dolog.

Személyes élmények. Az autós túra során azokat a helyeket keressük fel, amit mindenki megkeres. a kerékpár óriási szabadságot ad, hogy felfedezők lehessünk, és olyan helyekre, olyan utakon jussunk el, ahová csak kevesen. A táj a mienk lesz, mert saját egyedi élményeink lesznek akár egy nevesincs patakról is.

És persze a kerékpártúra azért is élmény, mert a látvány gyönyörű.

Ugyanakkor a kerékpártúra lehet rossz élmény is ha nem készülünk fel rá. A fentieket akkor kapjuk meg, ha nem a bicikli alkatrészeivel kell bíbelődnünk. A nehézségek, kihívások fontos részei egy jó biciklitúrának, de mielőtt útra kelünk készüljünk fel. Először is a bicikli legyen jól karbantartott, kényelmes és megbízható hosszú távon is. Aztán gondoljuk át alaposan mire lesz szükségünk az úton. Ne vigyünk túl sok mindent, de legyen nálunk néhány kihagyhatatlan dolog (pumpa:). Ebben a cikkben nem a kerékpártúrák szervezéseiről akartam írni, hanem az élményről. De ha kedved kaptál hozzá, tervezz alaposan! Hogy a túra valódi élmény lehessen az egész család számára!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.