pattanásos bőr

Bőrápolás tiniként

A gyermekkorból kikerülve a tinédzserek egy sor problémával találják magukat szembe: a lelki viharok mellett szembesülniük kell vele, hogy testük sok szempontból megváltozik. Ennek egyik aspektusa a bőr átalakulása: a korábbi babapopsi-szerű bőrön mitesszerek és pattanások alakulhatnak ki. Nem mindegy, ebben az életkorban mivel kezeljük a bőrt.

Tinik és higiénia

A serdülőkor kezdetét mi sem jelzi jobban, hogy a gyermeknek megváltozik a bőre, haja fokozottabban kezd zsírosodni és fokozottabban izzad. Ugyan ezek a „tünetek” a fejlődés elengedhetetlen és természetes velejárói, a legtöbb tini nem örül ennek. Bár vannak közöttük szerencsésebbek, ahol az átalakulás csak néhány tünettel, szinte észrevétlenül történik, ám sokuknál komoly problémát okoz. A jó hír az, hogy ezek a tünetek idővel az esetek 99%-ában elmúlnak, ám a tünetek kezelésére, megszüntetésére vannak lehetőségeink.

A pattanások és a serdülőkor

A bőr az egyik legérzékenyebb szervünk abban a tekintetben, hogy bármilyen hormonváltozás történik a szervezetünkben, azt jó eséllyel jelzi a bőrünk, gondoljunk például a már említett tinédzserekre vagy a kismamákra. A pubertáskor az egyik legérzékenyebb időszak az ember életében, hiszen a szexuálhormonok ebben az időszakban kezdenek el termelődni, és a hormonrendszer megváltozása problémákat okozhat. Ez a legtöbbször csupán átmeneti, ám súlyos betegségeket is okozhat.

A serdülőkorban jelentkező (fiúknál már igen korán: 11-13 éves korban) fokozott izzadás az egyik legszembetűnőbb tünet. A hormonális változásokon kívül a tüneteket fokozhatja a műszálas ruhanemű viselése, a fűszeres, fehérjében gazdag étkezés vagy a stressz is.

Ebben a korban a fiataloknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk az intim területek tisztántartására is. Törekedjünk rá, hogy az intim területek tisztítására olyan termékeket válasszunk, ami savanyú kémhatású, mert a gombák ezt a közeget nem kedvelik. Ma már igen sokféle intim mosakodó kapható a drogériákban erre a célra. Ebben a korban a tinik már igénylik a szőrtelenítést, mely segít az intim területek tisztántartásában is. Ügyeljünk ugyanakkor arra, hogy szőrtelenítés után ne használjunk alkoholos dezodort, helyette alkalmazzunk gyógynövényes hintőport a területen.

Az izzadás mellett a leggyakoribb zavaró probléma a pattanások jelenléte az arcon, melynek állandó nyomkodása csak tovább rontja a helyzetet. A pattanásos bőrt rendszeresen tisztítani szükséges ahhoz, hogy később se maradjon nyoma ennek az időszaknak. Érdemes ilyenkor kozmetikus szakembert felkeresni, akinek nagy gyakorlata van a serdülőkori bőrproblémák kezelésében.

Az aknék kialakulásában nem csak a hormonok játszanak szerepet. Megfigyelhető genetikai hajlam is, vagyis ha a szülő bőre tinédzserkorban pattanásos volt, akkor valószínűleg a gyermeké is az lesz. Emellett az étkezési szokásaink is súlyosbíthatják a problémát. Részesítsük előnyben az egészséges ételeket, és kerüljük a cukros ételeket, a zsírban sütött húsok, a csokoládé, az olajos magvak, fűszeres ételek fogyasztását! A stressz, a túlzott szorongás, a lelki állapot is nagyban befolyásolhatja a bőrünk állapotát, figyeljünk a lelki tényezőkre is!

Milyen kozmetikai szereket használjunk tinédzserkorban?

Ahogy fentebb is említettük, nagyon fontos ebben a korban a bőr tisztántartása, és rendszeres, kozmetikus általi tisztítása. A bőr tisztántartásához otthonra speciális kozmetikumokra van szükség, kérjük ki a kozmetikus véleményét, milyet ajánl erre a célra. Fontos, hogy alkalmazzunk faggyútermelést szabályozó lemosó gélt és akne elleni krémet. A bőrhibák elfedésére érdemes kipróbálni a teafaolajos korrektort, ami a gyógyulásukat is elősegíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.