100_8704

Barangoljuk be az Őrséget!

Itt a nyár, a gyerekeknek beköszöntött a vakáció, a szülők is előbb-utóbb szabadságra jönnek. Ha a munkahely csak kevés szabadságot engedélyez, akkor egy-egy hosszú hétvége is elég, hogy a család elutazzon egy rövidebb kirándulásra. A szabadságot ugyanis nem csak a tengerparton lehet eltölteni, hanem itthon is számos lélekemelő, feltöltő helyet látogathatunk meg. Ilyen az Őrség is.

Nagyszerű kirándulások, dimbes-dombos tájak, biciklitúrák, szinte érintetlen természeti környezet, barátságos falvak és emberek: ez mind jellemzi az Őrséget és a Vendvidéket. Ez a terület, mely északról a Rábával és a Vasi-hegyháttal, keleten a Kemenesaljával, délen pedig Velemérrel határos, az Őrségi Nemzeti Park területe. A terület mintegy 44 ezer hektáron terül el és 44 települést foglal magában, központja Őriszentpéter, ahol egy látogatóközpont is kialakításra került.

Ha az Őrségben járunk, csupa pozitív tapasztalatot szerezhetünk, hiszen a természet tisztaságával és érintetlenségével, a múlt megőrzésével kápráztat el minket, eredeti állapotához nagyon hasonló formában maradt fent. Mivel az Őrség dombos vidék, ezért alakult ki a szinte csak erre a tájra jellemző településszerkezet – a szeres építkezés. A domborzatnak köszönhető, hogy gabonatermesztésre nem alkalmas, így elődeink számára az erdők, a mezők, a rétek és a folyók nyújtottak megélhetési formát. Ezért is különül el annyira az ízvilág a Magyarország többi részén megtalálható ételektől. Az őrségi konyha számtalan remekét kóstolhatjuk meg: például a vargányás gombalevest, a hajdinakását, a dödöllét.

Őrség

Az Őrség területén még ma is virágzik a fazekasipar, és nagy becsben áll a kézművesség is.Érdemes meglátogatni ezeket a mestereket is, akiknek munkájába folyamatában is bepillantást nyerhetünk, és portékáikat is megvásárolhatjuk, ezzel is támogatva tevékenységük fennmaradását.

Amit nem szabad kihagyni, ha az Őrségbe teszünk látogatást: Őriszentpéter és Velemér román kori templomai, melyek közül Velemér önmagában is egyedülálló: hazánkban páratlan teljességben fennmaradt középkori freskókat rejt az apró, világtól elzárt erdei kis kápolna. A tisztás közepén egyszerre szerényen és méltóságosan álló kápolna fakó színeivel, ugyanakkor belülről jövő ragyogásával minden arra járót elkápráztat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.