in summer by car

Autózás nyáron, avagy legyünk körültekintőek, ha hosszabb útra indulunk!

Sok családnál igen gyakori, hogy a nyári nyaralását nem belföldön, hanem külföldön tölti, és a több száz vagy ezer kilométerre lévő helyekre is a családi autóval indul el. Ahhoz azonban, hogy ez lehetővé váljon, nem csak a család poggyászát kell összecsomagolni, hanem az autót is fel kell készítenünk a hosszú útra.

Manapság nem ritka, hogy Magyarországról olyan távolabbi nyaralóhelyeket is autóval keresünk fel, mint Görögország, Bulgária vagy Horvátország. Ha a hosszú útra megfelelőképpen felkészítjük az autónkat, sok bosszúságtól mentjük meg magunkat és családunkat is. De mi mindenre is kell odafigyelnünk?

Ezeket mindenképp nézessük vagy nézzük át!

A legegyszerűbb módja az autónk felkészítésének, ha elvisszük egy szak- vagy márkaszervizbe, ahol mindenre kiterjedően átvizsgálják autónkat, és kijavítják a felmerülő hibákat, pótolják a hiányosságokat. Erre azonban – valljuk be – a családok igen kis hányada költ, és inkább saját maguk vizsgálják át autóikat.

Ha ekképp döntünk, akkor mindenképp nézzük át a gumiabroncsok és a futómű állapotát, a gumiabroncsok kopottságát, keménységét. A gumik állapota nagyban befolyásolja a jármű fogyasztását, vezethetőségét is, ugyanakkor ez az autó egyik gyenge pontja is, egy-egy hosszabb út során a defekt bekövetkezése a leggyakoribb meghibásodási ok. Nyáron veszélyes és felesleges a téli gumik használata, ha a nyaralás előtt még nem tettük volna meg, akkor mindenképp cseréljük le őket nyári gumikra. Ha használt nyári gumikat teszünk föl, akkor ellenőrizzük, hogy azok profilmélysége még megfelelő-e, nincs-e a gumi anyaga elöregedve.

Nagyon fontos a világítótestek megfelelő működése is, valamint elengedhetetlen a fékek átvizsgálása, a fékfolyadék szintjének ellenőrzése. Nyáron a hűtőrendszer is fokozott igénybevételnek van kitéve, ellenőrizzük a hűtőfolyadék szintjét is, ha szükséges, pótoljuk, és vigyünk magunkkal hűtőfolyadékot, ha a hosszú út során esetleg pótlásra szorul.

Azokban a járművekben, amelyek rendelkeznek légkondicionálóval, ezt a berendezést is át kell nézni, és évenként ki kell tisztítani. Ez nem csak a berendezés működése szempontjából fontos, hanem az autóban utazók egészségének megőrzése okán is, hiszen a nem kellően kitisztított klímarendszer csúnya megbetegedések kiindulópontja lehet.

Az utazás közben

Az utazás során is számos dologra kell odafigyelnünk, amelyekkel számos probléma vagy baleset elkerülhető. Ilyen például a gépkocsi belső hőmérséklete, amelyet ajánlott egy elfogadható hőmérsékleten tartani, elkerülve a túlmelegedést. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ne hagyjunk zárt autóban gyermeket vagy állatot, még pár percre sem, hiszen még mindig előfordulnak emiatt tragédiák.

Kellő körültekintést igényel a csomagok tárolása is, hiszen ilyenkor igen sok csomag halmozódhat fel, amelyek elhelyezése nehézkes. Mindig ügyeljünk rá, hogy a csomagokat úgy helyezzük, hogy azok se a kilátást ne akadályozzák, se veszélyt ne jelentsenek a sofőrre nézve (pl. a nem megfelelő rögzítés miatt egy fékezés során a sofőr nyakában landol a poggyász).

Hosszabb út során, főleg ha kisgyermekekkel utazunk, óránként álljunk meg, hogy testünket átmozgathassuk, ilyenkor nyújtózkodjunk, mozogjunk egy kicsit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.