june in the garden

Amikor túl vagyunk a nyári napfordulón…

vagyis Szent Iván éjjelén. Manapság ha akarnánk, sem tudnánk ezt a jeles nyári dátumot elfelejteni, hiszen a Múzeumok Éjszakája programsorozat elindulása óta figyelmeztetnek minket erre a jeles dátumra.

Gyerekkorunkban édesanyám mindig figyelmeztetett minket az általa kék virágnak nevezett katángkóró kinyílására, ugyanis ez jelzi talán legpontosabban: ha kinyílik, rövidülnek a nappalok. Ő mindig úgy mondta: kinyílt a kék virág, oda a nyár! Sosem értettem, hiszen mi még akkor fejeztük be az iskolát, egy hete kezdődött a nyári szünet, én inkább úgy éreztem, még csak most kezdődik!A kertészkedők számára a június már a nyári meleget jelenti, amikor száraz nyár esetén, meg kell kezdeni a növények csapadék utánpótlását, az öntözést. Hajnalban ugyan még van némi harmat a fűben, ám népi megfigyelések szerint egyre inkább eltűnik a harmat a füvekről, pedig korábban is és most is ez jelentette/jelentené a legelésző állatok egyik legfontosabb folyadékpótlásának forrását.

Ez a hónap a gyönyörködések ideje is a dolgos kertész számára, hiszen tavaszi munkájának eredménye most kezd beérni: a dísznövényes kertben virágzik a levendula, még találunk pipacsot, szarkalábat, nyílnak a violák, a szebbnél szebb színekben pompázó sásliliomok. A veteményesben már-már leérett az illatos eper, most bővelkedik termésében a málna, van friss borsó, amit a gyerekek előszeretettel falatoznak a veteményesben. A sárgabarack nemsokára érik, így a friss gyümölcsök fogyasztásával pótolhatjuk kiürült vitamin- és ásványi anyag raktárainkat.

A jó háziasszonyok ilyenkor már a befőzésen szorgoskodnak, amit csak lehet, üvegekbe zárnak, hogy télen legyen mihez nyúlni a kamra polcain. Nem csak a befőtt ízletes télen, érdemes megpróbálkozni a lekvárfőzéssel, szörpkészítéssel is.

Ahogy elérjük a nyári napforduló idejét, úgy lassul a növények növekedése, az idei hajtások megfásodnak, ettől az időponttól kezdve a természetben is elindul a raktározás, gyűjtögetés ideje, csakúgy, mint az embereknél. Ilyenkor legerősebbek a gyógynövények hatóanyagai, nem véletlen, hogy ezt az időszakot ajánlják a szakemberek gyűjtésükre. A fű sem olyan haragos zöld már, mint májusban, ha száraz a nyár, akkor egy-kettőre kiég, így kevesebb munkát ad a fűnyírás is ilyenkor.

Amikor a határ egysíkúbbá válik a mezei virágok elvirágzása után, a kertekben akkor kezdenek nyílni az újvilági növények: a dáliák, a muskátlik, a bársonyvirágok, a rézvirág. A határban ekkor már sárgulnak a gabonatáblák, virágzik a napraforgó, jelzi: nemsoká itt az aratás ideje.

Tanuljunk a természettől mi is: hiszen mindennek megvan a maga ideje. Ne üljünk fel a fogyasztói társadalom által elvárt folyamatos növekedés elméletének, ismerjük fel lehetőségünk határait, és ahogy a nyári napforduló visszafordítja a természet folyamatait, úgy tudjuk mi is, mikor kell életünk delén visszafordulnunk, és adakoznunk, tanítanunk, szolgálnunk a többi embert.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.