kert

A növények társítása a kertben

Kertünk kialakításánál, annak megtervezésénél nem csak az egyes fajták tulajdonságait kell ismernünk, hanem némi tudással nem árt rendelkeznünk társításuk szabályairól sem, mert csak így kaphatunk harmonikus, jól kezelhető kertet. Valljuk be, kezdő kertészként vagy teljesen a kert megtervezése nem egy egyszerű feladat, ám mégis megéri kísérletezni vele!

A növényeket kétféle célból telepíthetjük kertünkbe-udvarunkba: egyrészt funkcionális, másrészt díszítő célból. Attól függően, hogy milyen tevékenység színtere a kertünk, kerül előtérbe egyik vagy másik funkció.

Funkcionális célok lehetnek: árnyékadás, szélvédelem, por- vagy zajszűrés, belátás ellen, forgalom terelése vagy a kerti tér formálása, kialakítása.A nyírott sövény épület közelébe illik, mivel szabályos és merev hatást kelt, ezzel hangsúlyozható a kert építészeti jellege. Ha oldottabb megoldást szeretnénk, akkor hullámzó vonalú sövény kialakításában gondolkodjunk. Ezt kialakíthatjuk vegyes vagy egységes cserjékből, ami lehet örökzöld vagy lombhullató is.

Ha a lépcsőzetes elrendezést választjuk, és egy díszfa elé alacsonyabb cserjét ültetünk, majd elé virágokból álló foltokat, akkor máris kialakítottunk egy kerti teret. Ha ilyet szeretnénk mindig kövessük ezt az elrendezést: gyepszint, majd alacsony fajok (virágok, évelők, talajtakaró növények), majd egyre magasabb fajok következzenek. Így egy homorú határfelületet kapunk, ez pedig a tágasság érzését kelti majd a kertünkben, és a kialakítás nagyon hasonlatos lesz ahhoz, amit pédául egy erdőszélen tapasztalhatunk.

Van, amikor inkább díszítésként telepítünk a kertünkbe növényeket, és nem a funkcionalitás az elsődleges cél. Ilyenkor fontosabb a növények színe és formája, mivel ekkor inkább a gyönyörködtetés a cél, és nem a szélvédelem például. A díszkertet többféle elv alapján alakíthatjuk ki: alapozhatunk például az ellentétpárokra (ami lehet színkontraszt: sötét-világos; lehet forma-ellentét: például szomorúfűz oszlopos jegenyenyárral párosítva), ám ez egy idő után akár zavaró is lehet. éppen ezért a túlzott kontrasztosság helyett talán szerencsésebb, ha közeli színekből alakítunk ki kerti tereket, ami harmonikussá teheti a kertünket.

Figyeljünk arra is, hogy milyen háttér elé telepítünk növényeket, és milyen az egyes növények élettartama, szerencsés, ha hasonló élethosszúságú növények kerülnek egymás mellé.

Ha ezt a néhány szempontot figyelembe vesszük kertünk megtervezésénél és kialakításánál, akkor már egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy előbb-utóbb egy harmonikus kertben gyönyörködhessünk, ami ráadásul a mi kezünk munkáját dícséri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.