körömvirág

Virágok a tányéron – a körömvirág!

A virágokra általában úgy gondolunk, mint amiben gyönyörködni szoktunk, szép színeivel, formáival, illatukkal elvarázsolnak minket, és ritkábban jut eszünkbe (vagy talán soha), hogy sok virág ehető, és unalmas, egyhangú ételeinket feldobhatjuk, megbolondíthatjuk velük. Induló sorozatunkban sorra vesszük ezeket az ehető virágokat, és bemutatunk néhány velük készíthető receptet is.

A körömvirág

Az aztékok szent virágnak tartották a körömvirágot, és gyógyító hatását már az ókori Rómában is ismerték. Európában a spanyol hódítások után terjedt el az „aranyvirág”. A virág gyógyító hatását mind belsőleg, mind külsőleg lehet használni, elsősorban gyulladáscsökkentő, általában sebek kezelésére alkalmazzák, hiszen hámosító hatása is közismert. A körömvirág krémet házilag is könnyen elkészíthetjük.

Az ókori Rómában igen drága fűszernek számított a sárga sáfrány, és emiatt nem ritkán körömvirággal helyettesítették. Színanyaga sárga-narancsszínű árnyalatot ad az ételeknek, és íze is kellemes aromás. Segítségével igen pikáns ételeket készíthetünk. Ha egész évben szeretnénk használni, akkor virágszirmait szárítsuk le, így használhatjuk levesekhez, sültekhez.

Néhány recept

Narancsos sütemény körömvirággal:

Hozzávalók: 5 tojás, 2 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja, fél csésze joghurt, 2 tk sütőpor, fél csésze szobahőmérsékletű vaj, fél csésze cukor, 1 csésze tejföl, 3 csésze liszt és fél csésze körömvirágszirom.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat összekeverjük a cukorral. A tojások sárgáját, a citrom- és narancshéjat, a tejfölt és a joghurtot simára keverjük. A száraz összetevőket elkeverjük a krémekkel, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert habot és a virágszirmokat is. A tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 60 percig sütjük. Sütés után kicsit várunk, majd szeletelhetjük.

Körömvirágos rizs:

A rizst megfőzzük a virágszirmokkal, a legjobb, ha húslében. (1 csésze rizshez 1 csésze virágszirmot teszünk). A megfőtt rizst olajon párolt hagymában megforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük, melegen tálaljuk.

Fűszersó:

Összekeverünk 4 csésze sót, 4 csésze szárított zellerlevelet, 2 csésze szárított petrezselyemlevelet, 2 csésze szárított metélőhagymát, 1 marék szárított körömvirágszirmot, 1 ek fokhagymaport, 1 ek feketeborsot, 1-2 ek szárított kaprot. A fűszernövényeket picire aprítva adjuk a sóhoz. Üvegben, száraz, hűvös helyen tároljuk. Levesekhez, főzelékekhez tegyünk belőle.

Narancs soufflé körömvirággal

Hozzávalók: 4 tojás, negyed csésze citromlé, negyed csésze narancslikőr, negyed csésze körömvirágszirom, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja, friss narancsszeletek, 1 csésze cukor, negyed csésze fagyasztott narancslé, 1 csésze tejszín.

A tojássárgákat laza habbá verjük, hozzákeverünk fél csésze cukrot. Hozzáadjuk a narancslevet, a narancshéjat és egy csipetnyi sót. Összemelegítjük őket lassú tűzön, amíg sűrűsödni kezd. A zselatint beáztatjuk a narancslikőrbe, majd a sodóhoz adjuk és lehűtjük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a másik fél csésze cukrot. A tejszínt is habbá verjük. A tojásfehérjét a kihűlt sodóhoz adjuk, majd az egészet a tejszínhabhoz és a virágsziromhoz. A krémet tálakba öntjük és lehűtjük. Tálaláskor díszítsük narancsszeletekkel, reszelt citromhéjjal, körömvirág szirmokkal.

Körömvirág-krém – házilag!

50 g szárított körömvirágra 500 ml olivaolajat öntünk, lezárva 2-3 hétig meleg helyre helyezzük. Ezt követően az olajat majdnem forráspontig hevítjük, majd hozzáadunk 40 g kakaóvajat és 40 g méhviaszt. Ha ezek megolvadtak, alaposan összekeverjük a folyadékot, és hagyjuk kihűlni. Amikor szilárdulni kezd, sötét üvegekbe, tégelyekbe töltjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.