csorbaleves

Utánozhatatlan erdélyi konyha

Az erdélyi konyha – bár itthonról meglehetősen egyoldalúnak tűnik – igen színes, változatos, úgy őrzi a hagyományokat, hogy közben halad a korral. A határokon belül jellemző magyar konyhától sok mindenben eltér, és a főzési szokások is mások. A nálunk szinte mindenhez használt pirospaprikát ők nem nagyon használják, és a vöröshagyma is jóval mellőzöttebb zöldségféle, mint nálunk. Igen sok friss és szárított fűszernövényt használnak, és a tejtermékek is változatos formában a mindennapjaik részei. Nem főétel a hús, sokkal ritkábban kerül az asztalra, mint az anyaországban. Jellegzetes fűszernövényük a tárkony, amit nagyon sokféle ételhez használnak, számos savanyú levest ízesítenek vele, és elmaradhatatlan a friss juhtúró is asztalukról.

Idehaza sokan még nem is hallottak az ordáról (íróval kevert túró), mely nagyon egészséges és Erdélyben igen sokféleképpen készítik. Töltenek vele buktát (ízesítve vaníliával, ánizzsal, cukorral), de bejgli töltelékeként is előfordul.

A már említett juhtúró igen népszerű és elterjedt, teszik tésztára (például a túrós csusza itt juhtúróval készül), puliszkára vagy csak friss kenyérre.

A juhtúrós puliszka például így készül:

Hozzávalók: egy adag puliszka (tejben főzött kukoricadara), 25-30 dkg juhtúró, 3-4 dkg vaj, zsíros (házi) tejföl, hasaalja szalonna.

A puliszkát a megszokottnál kicsit keményebbre főzzük, majd kivajazott jénai tálba egy réteget teszünk belőle. Erre morzsoljuk rá ujjnyi vastagon a juhtúrót, majd megszúrjuk pirított szalonnakockával, ezt a rétegezést ismételjük, míg minden el nem fogy. A tetejét tejföllel és szalonnazsírral locsoljuk meg, majd forró sütőben készre sütjük. Jó étvágyat hozzá!

Készítsünk erdélyi csorbát!

Az elsősorban télen készülő csorbaleves ünnepi alkalmakhoz is kiváló. Hozzávalók: 1 kg csontos sertéshús, 50 dkg füstölt oldalas, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, zeller, 2-3 burgonya, 1 ek házi ételízesítő, 0,5 l író vagy savanyútej, 2 dl tejföl, 1 tojás, 1-2 ek tárkony

A húst feltesszük főni, annyi hideg vízzel, ami ellepi, ha felforrt, leszedjük a habját és addig főzzük, míg a hús leválik a csontról. A zöldséget összeaprítjuk, és ha a húslé megfőtt, akkor a húst kiszedjük, a húslét ízesítjük és a burgonya kivételével hozzáadjuk a zöldségeket, ételízesítőt. Amikor a sárgarépa kezd puhulni, hozzáadjuk a krumplit is, és addig főzzük, amíg az összes zöldség puha nem lesz. Hozzáadjuk az írót és a finomra vágott tárkonyt, majd felforraljuk a levest. A tojást közben elhabarjuk a tejföllel, és lassan a leveshez adjuk. Tálaláskor ecetet, tejfölt és borsot kínálunk mellé.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.