zsázsa

Tavaszi vitaminbombák

A hosszú tél után alig várjuk már, hogy friss zöldségfélékhez juthasson a szervezetünk, kora tavasszal igazi vitaminbombát jelentenek az első saláták: az aprócska madársaláta, a rukola és a kerti zsázsa. Ezek a növények gyorsan növekednek, és termeszthetők balkonládában vagy cserépben is.

Zsázsa

Az Iránból származó saláta- és fűszernövényt egyre jobban kezdik megismerni és megszeretni hazánkban is. Az ókorban a rómaik közvetítésével került Európába, így Magyarországra is. A friss levelek íze csípős, hasonlít a tormáéra, de annál kellemesebb és enyhébb. Mindig frissen szedjük és fogyasszuk, hiszen így megőrzi eredeti csípős ízét. C-vitaminban, B-vitaminban gazdag, de tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot is. Emellett baktériumölő hatása is ismert.

A zsázsa friss hajtásait, először megjelenő 2-3 levélkéjét fogyasszuk, mert e teljesen kifejlett növény levelei élvezhetetlenek. Szendvicsekbe, párolt húsokhoz adhatjuk, keverhetjük salátába is. Díszíthetünk vele vegyestálakat, fűszerezhetjük vele a töltelékeket, hús mellé tálalt mártásokat is ízesíthetünk vele. Ne főzzük, a kész mártásba frissen keverjük bele, apróra vágva. Meg is száríthatjuk, ilyenkor fűszerként is alkalmazható.

A zsázsát már a népi gyógyászatban is használták, vértisztító, gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása miatt. Jó, ha tudjuk azt is, hogy a növénytársításokban is kiválóan alkalmazható köztesnövényként, hiszen jó hatással van a gyümölcsfákra levéltetvek ellen, a káposzta- és a salátafélékre a csigák ellen.

Rukola

rukolaEgyre elterjedtebb hazánkban is a mediterrán konyha egyik kedvenc fűszernövénye, a rukola vagy másik nevén borsmustár, ami nem más, mint a pitypang nemesített változata, apró fehér virágokkal. B- és C-vitaminban igen gazdag növény. Friss leveleit salátának, magját fűszerként, az egész növényt pedig gyógynövényként hasznosíthatjuk. A borsos, enyhén csípős ízű zöldséget virágzás előtt kell szedni.

Használhatjuk önmagában salátaalapként, tehetjük pizza tetejére, levesek és tészták ízesítőjeként is kiváló. Készíthetünk belőle rukolás pestót: citrom, olaj, bors és parmezán sajt felhasználásával; remek kiegészítője a halnak, a tésztáknak, de pirítósra kenve és sajtok mellé is. Mivel markáns az íze, ezért csak kis mennyiséget használjunk belőle.

Madársaláta

madársalátaMezei vagy galambbegysalátaként is ismert, ez a legfinomabb, legösszetettebb zamatú saláta. Sötétzöld levélrózsáiban lévő illóolajai mogyoróra vagy dióra emlékeztető ízűek. Csupán arasznyi magasra nő, virága halványkék.

Sokoldalú a felhasználása, akár önmagában, akár más salátákkal együtt használjuk fel. Energiatartalma alacsony, vasban, vitaminokban, ásványi sókban gazdag. Ha ledaráljuk és vajhoz keverjük, akkor kenhetjük kenyérre, keverhetjük bébiételhez is, hidegtálra, szendvicsre.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.