zeller

Még több zellert a konyhákba!

A zeller ugyan a magyar konyha egyik közkedvelt zöldsége, ám gyógyereje miatt érdemes még több receptet kipróbálni vele. A népnyelvben gyakran cellernek nevezett zöldségféle Dél-Európából származik és egész Európában elterjedt. Három változata ismert: a metélő, a gumós és a halványító, nálunk a gumós változat a legismertebb, de külföldön a metélő típusokat is termesztik.

Hatásai, gyógyító ereje

A zellernek idegerősítő és nemi hormon-képző hatása ismeretes, emellett serkentően hat a vesék működésére, és ajánlják emésztési panaszok, étvágytalanság ellen is. Sok szerves nátriumot tartalmaz és gazdag kalciumban, vasban és magnéziumban is. A vitaminok közül megtalálható benne az A-, B-, C-vitamin és nyomelekből is sok van benne. Ismeretes immunrendszer erősítő hatása is, mely ilyenkor ősszel különösen értékessé teszi.

Felhasználása

A legtöbb értékes anyaga közvetlenül a héja alatt található, így csak nagyon vékonyan hámozzuk, hogy ne veszítsük el ezeket. Gyógyhatását nyersen fejti ki legjobban, a zellerlé nagyon hatásos a vér sav-lúg tartalmának a helyrehozatalában, de mindig hígítva fogyasszuk, ellenkező esetben megterhelő lesz a májunk számára. Vesebetegek és kismamák inkább ne fogyasszák, erős vízhajtó hatással rendelkezik ugyanis.

A zeller termesztése

A zeller az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, kedveli a meleg és napos helyeket. Palántáról szokás nevelni, melyeket a fagyok elmúltával, május végén ültessünk ki a szabadba. Fontos, hogy ne tömködjük meg körülötte a földet, úgy mondják “rezgőre” ültessük, mert ezt kedveli, így fejlődik a legjobban. Víz- és tápanyagigénye nagy. Június végén a levelei már felhasználhatók a levesbe, érése akkor következik be, ha levelei elsárgulnak és szétterülnek a földön.

Receptek zeller felhasználásával

Töltött zeller: 

Hozzávalók: 4 nagyobb zellergumó, 10 dkg darált hús, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 1 dl húsleves, 1 zsömle, 2 tojássárgája, tej, 1 kk oregánó, 1 kis citrom leve, só, őrölt fehér bors, petrezselyemzöld, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: A meghámozott zellert megmossuk. A citromlét forrásban lévő sós vízbe öntjük, beletesszük a zellert, félpuhára főzzük takaréklángon és a vízben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, belsejét kivájjuk, a kikapart zellert villával összetörjük. A vöröshagymát olajon megpirítjuk. A tejbe áztatott zsömlét kinyomkodjuk és apróra tépkedjük. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, az oregánót, az összezúzott fokhagymát, a darált húst, a tojássárgáját, a zeller kivájt részét, sóval, borssal ízesítjük és jól összedolgozzuk. A húsos masszát a zellerbe töltjük, tetejére teszünk egy-egy paradicsomot, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben – a húslevessel locsolgatva – közepes lángnál átsütjük. Rizsköret illik hozzá.

töltött zeller

Zelleres krumplipüré

Hozzávalók: 0,5 kg burgonya, 0,5 kg zeller, 1 dl tejszín, 2 ek citromlé, 1 kk fehér bors, 5 dkg vaj, zeller zöldje.

Elkészítése: A krumplit sós vízben megfőzzük, összetörjük és kikeverjük a vajjal. A zellert egy másik edényben megfőzzük, mikor kicsit kihűlt, hozzákeverjük a tejszínt, a citromlevet és a fehérborsot, majd a krumplipüréhez adjuk és simára kavarjuk. Az apróra vágott zellerzölddel megszórjuk.

Különleges zellerleves:

Hozzávalók: 1 nagyobb zellergumó, 1 vöröshagyma, 3 db savanykás alma, 4 dkg vaj, 2 dl almabor, só, őrölt fehér bors, 2 dl (friss) tejszín, olaj.

Elkészítése: A zeller egyik felét és a két almát meghámozzuk, kockákra vágjuk. Fele vajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zellert és az almát, 4 dl vizet és az almabort, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk az egészet. A maradék zellert is meghámozzuk, lereszeljük és bő, forró olajban aranyszínűre megsütjük. Papírszalvétára kiszedjük. A maradék almát meghámozzuk, kockára vágjuk, és a vajon pár perc alatt megpároljuk, sóval, borssal ízesítjük. A krémlevest a ropogó zellercsíkokkal és a párolt almakockákkal kínáljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.