borsó

Itt a borsószezon!

A borsó talán az egyik legkedveltebb zöldségfélénk, már az ősember is ismerte, mint ahogy azt a régészeti kutatások igazolják. A zöldborsó bármilyen talajon megél, vízigényes, de öntözés nélkül is kibírja. Februárban már vethető, a legjobb szakaszosan vetni, mert akkor folyamatosan szüretelhetjük.

A zöldborsónak nagy a fehérje-, cukor- és C-vitamin tartalma. Tartalmaz magnéziumot, kalciumot, foszfort, A-, B1- és B2-vitamint.

Borsós receptek

Zöldborsó krémleves:

Hozzávalók: 40 dkg zöldborsó, 2 sárgarépa, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dl friss tejszín, 3 dkg vaj, 2 tojássárgája.

A borsót és a sárgarépát petrezselyemzölddel sós vízben puhára főzzük. A leveshez öntjük a tejszínnel és a vajjal kikevert tojássárgákat, állandó keverés mellett összefőzzük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd összeturmixoljuk.

Zöldborsós-gombás muffin:

Hozzávalók: 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 30 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 1 cs sütőpor, 0,5 dl olívaolaj, 1 tojás, 1 gerezd zúzott fokhagyma, őrölt fehér bors, só, 5 dkg reszelt sajt.

A zöldborsót a sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A gombát a hagymán megpirítjuk, és hagyjuk kihűlni. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a tojással, fokhagymával, tejjel, sajttal, a borsóval és a gombával, és sóval, borssal ízesítjük. A tésztát jól kidolgozzuk fakanállal, és a muffinformába töltjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük, még melegen tálaljuk.

Zöldborsós sertésragu:

Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 30 dkg zöldborsó, 1 üveg natúr gomba, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, olívaolaj.

Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kis darabokra vágott húst, és kevergetve lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, lassú tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a borsót és tovább főzzük. Ha a borsó is megpuhult, hozzákeverjük a lecsepegtetett gombát, és összefőzzük néhány percig. Rizskörettel tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.