gyömbér

Ha december, akkor gyömbér (receptekkel)!

Ha bemegyünk a helyi zöldségeshez, akkor biztosan találkozunk gyömbérrel ilyentájt, hiszen ez a növény télen igen kedvelt, akár teának készítjük el, akár a karácsonyi süteményekhez használjuk fel. Élettani hatásait tekintve kár lenne kihagyni telente.

A gyömbér egy gumós gyökerű, trópusi, évelő növény. A növény sárga és bíborszínű virágával és vékony, lándzsára emlékeztető levelekkel rendelkezik. A gyökere szerteágazó, belseje sárgás, aromás illatú, csípős, kesernyés ízű. Szabadban nálunk nem terem meg, hiszen a meleg éghajlatú helyeket kedveli.

A gyógyászatban már több ezer éve alkalmazzák, de régóta ismert a szépészeti iparban és az étkezésben is. Először Indiában és Kínában terjedt el, ahol 5000 éves hagyománya van. A kínaiak elsősorban ízületi gyulladásokra, emésztési problémákra használták, és a nőgyógyászati bajokból is ki lehet gyógyulni a segítségével. Indiában inkább az ételek elkészítéséhez, azok tartósítására és az emésztés könnyítésére használták. A görögök elsősorban a kenyérbe dolgozták bele, gyógyhatású desszertként a gyömbérkenyér ma is ismert.

A Németalföldön és Skandináviában is régóta használják, legyen az édes étel vagy pikáns fogás, esetleg alkoholtartalmú ital (gondoljunk a karácsonykor népszerű gyömbérsörre vagy gyömbérborra). Angliában tradíciók óta gyomornyugtató ital készítéséhez alkalmazzák, a világos gyömbérsör elődjére kell itt gondolnunk.

Néhány gyömbéres recept:

gyömbéres sütiGyömbéres sütemény:

Hozzávalók: 10 dkg gyömbér, 15 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 tojás, 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 dl tej és 1 dl tejszín.

Elkészítése: A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a két tojást, majd a száraz összetevőket is apródonként. A keverékhez adjuk a tejet, a tejszínt, esetleg még egy kis tejet, ha nem állna össze a massza. Belereszelem a friss gyömbért. Muffinformába töltjük, és előmelegített sütőben 180 C fokon, egy negyed óra alatt megsütjük. A tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.

Gyömbérzselé:

Hozzávalók: 40 dkg friss gyömbér, egy citrom leve, 1 l fehérbor, 3 rúd vanília, 1 kg zselírozó cukor.

Elkészítése: A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, és meglocsoljuk citromlével. A borban felforraljuk a gyömbért és a vaníliarudat, majd takarékra véve sűrűsödésig főzzük a cukorral. Forrón steril üvegekbe töltjük, pár percre fejre fordítjuk, és szárazdunsztba tesszük, kihűlni. Mivel erős, intenzív íze van, ezért elsősorban felnőttek számára ajánljuk, kalácsokhoz, süteményekhez.

Gyömbéres túrókrém:

Hozzávalók: 20 dkg túró, 2 ek tejszín, 2 ek méz, 1 citrom leve, egy kevés reszelt gyömbér.

Elkészítése: A túrót, a tejszínt és a mézet botmixerrel összekeverjük. A lágy túrókrémet egy citrom levével és kevés reszelt gyömbérrel ízesítjük. A nagyobb, fás részeket ne keverjük a krémbe! A túrókrém gyümölcssalátára öntve, tejszínhabbal ízesítve a legfinomabb!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.