szőlőlekvár

Finomságok szőlőből

A késő őszi szőlőfajták még most érnek, és bár nagyon finom a belőlük készült bor és must is, azért a konyhában is remek finomságok készülhetnek szőlőből!

A szőlő egyébként kitüntetett helyen szerepel az emberek életében egészségvédő szerepe miatt. A szőlőkúrát évszázadok óta alkalmazzák, mely szerint minden nap 1,5 kg szőlőt kell elfogyasztani. E kúra kitűnően méregteleníti a szervezetet és tápanyagok sokaságával tölti fel.

Szőlő a konyhában

Sokan csak gyümölcsként vagy borként ismerik a szőlőt, pedig konyhai felhasználása is sokoldalú lehet. Például némely vidékeken (Erdélyben vagy Örményországban) gyakran csomagolják szőlőlevélbe a különböző finomságokat, akár a töltött káposzta is készülhet ily módon. Ehhez a frissen szedett szőlőleveleket 2-3 percre forró vízbe tesszük, és levágjuk róla a levélnyeleket. Ezután belecsomagoljuk a kívánt tölteléket (hús, zöldség), és fedő alatt kis lángon készre főzzük. Tálaláskor érdemes meglocsolni tejfölös vagy joghurtos öntettel.

Szőlőből torta is készülhet, a szükséges hozzávalók a következők: 250 g liszt, 125 g vaj, 75 g cukor, 1 tojás, 1 csipet só, 250 g fehér és kék szőlő, 200 g tejföl, 30 g cukor, 3 tojás és porcukor. A lisztből, hideg vajból, cukorból, egy tojásból és a sóból tésztát gyúrunk, melyet fél óráig a hűtőben pihentetjük, fóliába csomagolva. A töltelékhez megmossuk a szőlőt, a tejfölt, a tojásokat és a cukrot összekeverjük, és hozzáadjuk a szőlőt. A tortaformát kivajazzuk és a tésztával kibéleljük, melyből egy keveset félreteszünk a díszítéshez. A tölteléket ráöntjük a tésztára, eloszlatjuk, majd a maradék tésztából leveleket formázunk a tetejére. 180 C fokon 45 percig sütjük, majd meghintjük porcukorral.

Szőlőből készülhet lekvár és szőlőzselé is. A lekvár elkészítése a hagyományos módon történik, míg a szőlőzseléhez vegyünk 1 kg fehérszőlőt, 20 dkg kékszőlőt, 2,5 dl fehérbort, 50 dkg befőzőcukrot és egy csipet őrölt szegfűszeget. A szőlőszemeket leszedegetjük, majd felforraljuk a fehérborral, és még 5 percig főzzük. Ha kihűlt, egy tiszta kendőn átszűrjük, és ha már nem csöpög, jól kicsavarjuk. A leszűrt levet felöntjük vízzel, hogy 9 dl-t kapjunk. Hozzáadjuk a kék szőlőszemeket félbevágva, kimagozva, és a cukorral, szegfűszeggel erős lángon felforraljuk, majd közepes lángon főzzük. A zselét forró vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk, majd visszafordítva hagyjuk kihűlni.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.