dió termése

A dió megannyi jótékony hatása

Itt az október, és ebben a hónapban már javában hull a finom érett dió a fákról, mindennapra adva egy kis munkát a gazdának. Örömteli munka ez ilyenkor: lehetőség van egy kicsit még mozogni a téli hideg hónapok előtt. Arról nem is beszélve, hogy a leszüretelt (összekapkodott) dió számos jótékony hatással bír a szervezetünkre, a téli hónapok alatt fogyasszunk belőle sokat!

A diófa és termése

A diófa az egyik leghasznosabb fafajta, hiszen minden része hasznosítható: fája gyakran végzi vagy kezdi másik életét az asztalosműhelyekben, burka és termése pedig igen sokoldalúan felhasználható.

A régen Jupiter makkjának is nevezett dió már korán nagy tiszteletet vívott ki magának, hiszen Mária Terézia rendeletben rendelte el, hogy minden udvarban legyen egy diófa.

Jótékony hatásait tekintve esszenciális zsírsavakat, kalciumot, fluort, magnéziumot és vitaminokat is tartalmaz, az agy működésére nagyon jó hatással bír, emellett erősíti az idegeket és a legyengölt immunrendszert.

A diólevélből gyógyteát készíthetünk, mely kitűnő vértisztító hatással bír, ezen kívül gyógyítja a gyomor- és bélhurutot, a hasmenést, a fogínygyulladást, de jó fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő is. Használhatjuk teaként belsőleg, de ülőfürdőként vagy lábgombára külsőleg is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.